
Παραπληροφόρηση ή αληθινές ειδήσεις; Το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Alter Ego Media
Η Alter Ego Media πρωτοπορεί με την έναρξη του προγράμματος «Παραπληροφόρηση ή Αληθινές Ειδήσεις; Μάθετε να τα ξεχωρίζετε» μέσω του E-Learning του ΕΚΠΑ.
H Alter Ego Media, ο μεγάλος όμιλος media στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning: «Παραπληροφόρηση ή Αληθινές Ειδήσεις; Μάθετε να τα ξεχωρίζετε».
Η ενέργεια υποστηρίζεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα το οποίο, σύμφωνα με τις πολιτικές προτεραιότητες του ΕΚ για τη 10η νομοθετική περίοδο που ξεκίνησε μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο του 2024, έχει θέσει το θέμα της παραπληροφόρησης πολύ ψηλά στην ατζέντα των δράσεων του.

Το Πρόγραμμα «Παραπληροφόρηση ή Αληθινές Ειδήσεις; Μάθετε να τα ξεχωρίζετε» προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο ελεύθερη πρόσβαση σε τέσσερις διδακτικές ενότητες με θέματα όπως:
- Tι είναι η εγγραμματοσύνη στις ειδήσεις και πώς να γίνετε υπεύθυνοι «καταναλωτές ειδήσεων»
- Πώς να ξεχωρίζετε την πληροφόρηση από την παραπληροφόρηση και τα fake news
- Τι να εξετάζετε πριν αναδημοσιεύσετε μια είδηση
- Deep Fakes και εγγραμματισμός.
Η παρούσα ενέργεια έχει σκοπό να εκπαιδεύσει όσους παρακολουθούν ειδήσεις μέσω διαδικτύου, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, εφημερίδων και περιοδικών, ώστε να μπορούν να αξιολογούν με κριτικό τρόπο την αξιοπιστία των πληροφοριών που δέχονται.
Η ιδέα γεννήθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία του προγράμματος πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του E-Learning ΕΚΠΑ free.elearningekpa.gr.
Συγγραφείς των προγραμμάτων είναι η Τάνια Μποζανίνου (αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ») και ο Dr. Ανδρέας Μ. Παναγόπουλος (δημοσιογράφος, Σύμβουλος έκδοσης in.gr), και συμμετέχουν ο Στρατής Αγγελής (δημοσιογράφος στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA) και ο Βαγγέλης Στεργιόπουλος (δημοσιογράφος στο in.gr και ερευνητής ιστορικού αρχείου «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»).
Στη σημερινή εποχή, όπου η ενημέρωση συχνά συγχέεται με τα fake news και η πληροφόρηση με την παραπληροφόρηση, είναι αναγκαίο να διακρίνουμε ποιες ειδήσεις είναι πραγματικές και ποιες όχι. Η υπερβολική εμπιστοσύνη ή δυσπιστία μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένη πληροφόρηση, δημιουργώντας τελικά όχι σωστά ενημερωμένους πολίτες.
Η ενέργεια περιλαμβάνει και πρόγραμμα που σχετίζεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Deep Fakes.
Το πρόγραμμα που υπογράφει η Alter Ego Media, παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία, με παραδείγματα και οδηγίες, που βοηθούν τους εκπαιδευόμενους να μάθουν πώς να ξεχωρίζουν τις αξιόπιστες πληροφορίες και να αναγνωρίζουν τις περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να δυσπιστούν.
Η ολοκλήρωση του δωρεάν προγράμματος συνοδεύεται προαιρετικά από ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης εφόσον ο εκπαιδευόμενος υποβάλλει επιτυχώς στο τέλος των ενοτήτων ένα τεστ αξιολόγησης.
«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τον όμιλο ALTER EGO MEDIA.Ξεκινήσαμε την εφημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών με ονομασία «Πανεπιστήμιο Αθηνών» σε συνεργασία με το ΒΗΜΑ. Διανέμεται κάθε δύο μήνες μαζί με το ΒΗΜΑ της Κυριακής και έτσι οι πολίτες έχουν μια έγκυρη ενημέρωση από καταξιωμένους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών για θέματα τα οποία τους απασχολούν» είπε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος μιλώντας στο MEGA και τη Νίκη Λυμπεράκη ενώ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για Εγγραματισμό στα Μέσα, «Παραπληροφόρηση ή Αληθινές Ειδήσεις; Μάθετε να τα ξεχωρίζετε!» που προσφέρεται με δωρεάν πρόσβαση για τους πολίτες από το E-Learning του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την Alter Ego Media και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
//Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις