Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025
weather-icon 13o
Μεγάλη Βρετανία: Πώς οι επιβραβεύσεις των μαθητών λειτουργούν καλύτερα από την τιμωρία

Μεγάλη Βρετανία: Πώς οι επιβραβεύσεις των μαθητών λειτουργούν καλύτερα από την τιμωρία

Πιο αποτελεσματική φαίνεται πως είναι η επιβράβευση των μαθητών στα σχολεία σε σχέση με την κλασική τιμωρία

Η τιμωρία προς του μαθητές φαίνεται ότι είναι μη αποτελεσματική στην βελτίωση της συμπεριφοράς και των επιδόσεων στο σχολείο, σε σχέση με τις επιβραβεύσεις, όπως δείχνει μελέτη που διεξήχθη στην Μεγάλη Βρετανία.

Κίνητρα προς τους μαθητές αντί για τιμωρία

Την ώρα που ορισμένα σχολεία στην Αγγλία χρησιμοποιούν πρόστιμα, τιμωρίες και επιστολές προς τους γονείς για να επιλύσουν προβλήματα, άλλα προτιμούν μια προσέγγιση που βασίζεται σε ανταμοιβές, με κληρώσεις για ποδήλατα και iPads, εκδρομές και «σφραγίδες επαίνου» τις οποίες οι μαθητές συλλέγουν και στη συνέχεια ανταλλάσσουν με σοκολάτες ή γραφική ύλη.

Η μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Εκπαιδευτικών Ερευνών (NFER) διαπίστωσε ότι τα σχολεία που συνδύαζαν τις ανταμοιβές με τις κυρώσεις ανέφεραν ότι οι μαθητές συμμετείχαν περισσότερο στο σχολείο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

«Οι μαθητές σε αυτά τα σχολεία φάνηκε να έχουν κίνητρο να παρακολουθήσουν, καθώς έβλεπαν ένα απτό όφελος από την παρουσία τους», αναφέρει η έκθεση.

«Αντίθετα, εκείνοι που φοιτούσαν σε σχολεία με κυρώσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιληφθούν τους κανόνες ως τιμωρητικούς και άδικους, ιδίως όταν οι απουσίες τους οφείλονταν σε περιστάσεις που δεν ήταν υπό τον έλεγχό τους.»

Σοβαρό πρόβλημα οι απουσίες στα σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας

Οι απουσίες από τα σχολεία αποτελούν βασική ανησυχία για την κυβέρνηση από τότε που η φοίτηση έπεσε κατακόρυφα μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία. Σύμφωνα με τη μελέτη του NFER, οι ασθένειες, τα ζητήματα ψυχικής υγείας και οι διακοπές κατά τη διάρκεια της περιόδου ήταν συχνές αιτίες απουσίας.

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας της χώρας αποκάλυψαν ότι ο αριθμός των μαθητών που απουσίαζαν «σοβαρά» στην Αγγλία έφθασε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ πέρυσι και οι μη εξουσιοδοτημένες απουσίες αυξήθηκαν επίσης συνολικά.

Η υπουργός Παιδείας, Μπρίτζετ Φίλιπσον, υποστήριξε τη χρήση των γονικών προστίμων για τη μη προσέλευση, τα οποία αυξήθηκαν από 60 σε 80 λίρες τον Σεπτέμβριο, ένα μέτρο που δεν χαίρει διευρυμένης αποδοχής.

Ο Ματ Γόκερ, ανώτερος διευθυντής ερευνών του NFER και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε: «Η φοίτηση συνδέεται στενά με τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, οπότε είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα ποσοστά απουσιών παραμένουν υψηλά».

«Οι απαντήσεις της μελέτης υποδεικνύουν ότι τα σχολεία θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δώσουν προτεραιότητα σε ενθαρρυντικές και εξατομικευμένες προσεγγίσεις εκτός από τις τιμωρητικές κυρώσεις.»

Αναγκαία η εξατομικευμένη βοήθεια

Η μελέτη, με τίτλο «Φωνές από την τάξη – κατανοώντας πώς τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποστηρίζουν τους μαθητές που επιστρέφουν από απουσία», βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 600 εκπαιδευτικούς και διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία, καθώς και σε προσωπικές συνεντεύξεις με το προσωπικό και τους μαθητές σε εννέα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Ο Ντάνιελ Κεμπέντε, γενικός γραμματέας του Εθνικού Συνδικάτου Εκπαίδευσης, δήλωσε: «Το μήνυμα είναι σαφές: τα πρόστιμα, οι τιμωρητικές ενέργειες και η δωροδοκία δεν αποδίδουν».

«Περισσότεροι μαθητές παλεύουν με το άγχος και τις ανεκπλήρωτες ανάγκες SEND [ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες] που οδηγούν σε αυξημένες απουσίες, και λιγότεροι λαμβάνουν την ατομική υποστήριξη, την εξειδικευμένη βοήθεια και την καθοδηγητική υποστήριξη που χρειάζονται για να επιστρέψουν και να παραμείνουν στο σχολείο.»

Ο Πέπε Ντι’Ιάζιο, γενικός γραμματέας της Ένωσης Διευθυντών Σχολείων και Κολλεγίων, υποστήριξε πως, «οι κατάλληλες επιβραβεύσεις και κυρώσεις έχουν τον ρόλο τους, αλλά η εξατομικευμένη υποστήριξη που εντοπίζει γρήγορα τους λόγους για τους οποίους ένας μαθητής απουσιάζει από το σχολείο και τον βοηθά να επιστρέψει στην τάξη το συντομότερο δυνατό, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική».

Ο Πωλ Γουάιτμαν, γενικός γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών, τόνισε ότι «τα ευρήματα αυτά απηχούν όσα μας λένε οι διευθυντές των σχολείων σχετικά με τους σοβαρούς περιορισμούς των γονικών προστίμων στη βελτίωση της φοίτησης των μαθητών».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025
Απόρρητο