
Με επιτυχία η ημερίδα για την κατάθλιψη που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Πειραιά στο Δημοτικό Θέατρο
Η Δημοτική Αρχή Πειραιά, με την υποστηρικτική συμμετοχή της στην εν λόγω εκδήλωση, είχε ως στόχο να αναδείξει τις επιστημονικά ενδεδειγμένες ενέργειες κατά της κατάθλιψης, μία από τις συχνές ψυχικές διαταραχές.
Στο κατάμεστο από κόσμο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου και με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα «Σπάμε τα ταμπού: Μιλάμε για την κατάθλιψη», που διοργάνωσε την Τετάρτη 26 Μαρτίου, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά.
Πρόκειται για ένα σύνολο ημερίδων της Περιφέρειας Αττικής, αναφορικά με τη ψυχική υγεία -στο πλαίσιο σχετικής καμπάνιας της με τίτλο «Ψυχή μου»- που θα πραγματοποιηθούν σε οκτώ Δήμους του Λεκανοπεδίου, με την πρώτη να έχει ήδη γίνει στο Δήμο της Αγ. Παρασκευής και τη δεύτερη στον Δήμο Πειραιά.
Κεντρικοί ομιλητές στην ημερίδα ήταν η καθηγήτρια Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, Μαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη, ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του MEGA Σταμάτης Μαλέλης, καθώς και η Ελένη Λαζαράτου, Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ. Αντίστοιχα, χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Δρ. Αθανάσιος Ασκητής και ο Πατήρ Νικόλαος Βουρλάκος. ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς & Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.
Τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά εκπροσώπησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Σταυρούλα Αντωνάκου και Δρ. Αθανάσιος Ασκητής.
Η Δημοτική Αρχή Πειραιά, με την υποστηρικτική συμμετοχή της στην εν λόγω εκδήλωση, είχε ως στόχο να αναδείξει τις επιστημονικά ενδεδειγμένες ενέργειες κατά της κατάθλιψης, μία από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές παγκοσμίως, αλλά και να στείλει το μήνυμα ότι η κατάθλιψη μπορεί να καταπολεμηθεί, πάντα όμως, με εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη.
H Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ανέφερε: «Η κατάθλιψη, είναι μια ψυχική νόσος, η οποία αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους. Τη συναντάμε πλέον παντού, γύρω μας, σε γνωστούς μας ή σε δικούς μας ανθρώπους. Φαίνεται ότι εξελίσσεται σε μια μάστιγα για τη χώρα μας, καθώς οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια, που απευθύνονται σε ειδικούς είναι πλέον πολλοί. Κι αυτό το λέω από την προσωπική μου αίσθηση κι όχι με βάση επιστημονικά δεδομένα, τα οποία θα αναλύσουν οι ειδικοί.
Και πόσοι αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα και δεν μπορούν να το αναγνωρίσουν ή να το δεχτούν; Γι΄ αυτό, είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση.
Κι εδώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Είδαμε ότι σε πολλές δύσκολες περιόδους, όπως για παράδειγμα στην πανδημία, οι δήμοι βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της «μάχης» για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που χρειάστηκαν βοήθεια.
Οφείλουμε να δώσουμε στους πολίτες που αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες, απαντήσεις, αλλά και λύσεις. Να γνωρίζουν πως και που μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Και σε αυτόν τον τομέα είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε στενά με την Περιφέρεια και φυσικά όλους τους αρμόδιους φορείς.
Ακούσαμε με πολύ ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των επιστημόνων καθηγητών ψυχικής υγείας, αλλά και την μαρτυρία του κ. Σταμάτη Μαλέλη, Γενικού Διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ενός επιτυχημένου δημοσιογράφου, με θέσεις ευθύνης στα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας, αλλά και συγγραφέα, ο οποίος έχοντας περάσει και ο ίδιος το «τέρας» όπως το αποκαλεί της κατάθλιψης, έχει αφιερωθεί στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού.
Ήδη ο Δήμος Πειραιά μέσω Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων αναμένεται να υποστηρίξει πολιτικές που αφορούν στην καταπολέμηση της ψυχικής αυτής νόσου.
Θα ήθελα να συγχαρώ την Περιφέρεια Αττικής για αυτή την πρωτοβουλία και να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κύριο Νίκο Χαρδαλιά και τους συνεργάτες του για την επιλογή, η μία από τις πρώτες ημερίδες για την κατάθλιψη, να πραγματοποιηθεί στον Πειραιά».
Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, τόνισε: «Θέλω να συγχαρώ τους συντελεστές και ομιλητές της ημερίδας. Η παρουσία τόσων ανθρώπων επιβεβαιώνει ότι η πρωτοβουλία του Νίκου Χαρδαλιά και του Θάνου Ασκητή, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η ψυχή με τη δύναμή της μπορεί να κάνει θαύματα, όμως μπορεί και να τραυματιστεί και τότε χρειάζεται φροντίδα και στήριξη!
Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει και χρηματοδοτεί προγράμματα στήριξης και ενημέρωσης σε δεκάδες δήμους της Αττικής, βοηθώντας έμπρακτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ευχαριστούμε για την φιλοξενία τον Δήμο Πειραιά και τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη. Ένα θερμό ευχαριστώ όμως και στον κόσμο που παρακολούθησε και συμμετείχε στην ημερίδα, τόσο ένθερμα!»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Δρ. Αθανάσιος Ασκητής στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι τα θέματα Ψυχικής Υγείας είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής, ενώ πλέον σχεδιάζονται και νέες δράσεις, οι οποίες θα αφορούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα των πασχόντων από ψυχικές διαταραχές. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Έχουν ήδη εγκριθεί, μέσω ΕΣΠΑ, κονδύλια ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, ώστε να ενισχυθούν 42 υφιστάμενες δομές Ψυχικής Υγείας -σε όλη την Περιφέρεια- και κατ’ επέκταση να εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 12.500 ωφελούμενοι. Απώτερος σκοπός μας είναι να λειτουργήσουν και άλλες 25 νέες δομές. Οι δομές αυτές, θα λειτουργήσουν τόσο προληπτικά, σε ότι αφορά τις ψυχικές ασθένειες, όσο και για υποστήριξη των χρονίως πασχόντων. Παράλληλα όμως θα έχουν και ένα άλλο καθήκον: θα λειτουργούν ως Σταθμός Βάσης για την οικογένεια του πάσχοντα και την υποστήριξή της».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, Μαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη, περιγράφοντας τη νόσο της κατάθλιψης έκανε λόγο για μία ψυχική διαταραχή που έχει πολλά «πρόσωπα» και μάλιστα εμφανίζεται σε πολλές και διαφορετικές μορφές, όπως: «Άτυπη κατάθλιψη», «Δυσθυμία», «Επιλόχεια κατάθλιψη», «Ψυχωσική κατάθλιψη», «Εποχιακή κατάθλιψη». Ακόμη, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ούτε η ένταση αλλά ούτε και η επιμονή των συμπτωμάτων είναι ίδια σε κάθε άνθρωπο ή ακόμη και σε κάθε επεισόδιό της, καθώς επίσης είναι διαφορετικοί και οι παράγοντες που την προκαλούν. Σύμφωνα με την κα Οικονόμου – Λαλιώτη, η κατάθλιψη η οποία είναι η πλέον συχνή ψυχική ασθένεια σε όλο τον κόσμο, θεραπεύεται και μάλιστα όχι σε όλες τις περιπτώσεις με φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ίδια επισημαίνει, ότι η ψυχική νόσος, δεν είναι ντροπή, αλλά ούτε και αδυναμία και είναι δικαίωμα του ασθενούς η θεραπεία του.
Ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του MEGA Σταμάτης Μαλέλης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο κοινωνικό στίγμα που έχουν οι πάσχοντες από ψυχικές διαταραχές υπογραμμίζοντας ότι: «Κανείς δεν πρέπει να κρύβει ότι πάσχει από κατάθλιψη, ή άλλη ψυχική νόσο, αντίθετα μάλιστα θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στους ειδικούς επιστήμονες για τη θεραπεία του». Όπως τόνισε ο κ. Μαλέλης οι πάσχοντες με κατάθλιψη, ή άλλες ψυχικές διαταραχές, δεν θα πρέπει να περιθωριοποιούνται αλλά ούτε και να αυτοστιγματίζονται, αλλά θα πρέπει καθημερινά και με την κατάλληλη ιατρική υποστήριξη να αγωνίζονται να κερδίσουν και πάλι τη φυσιολογική ζωή.
Αντίστοιχα η Ελένη Λαζαράτου, Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ, μίλησε για τα διαφορετικά είδη της κατάθλιψης που εμφανίζονται σε βρέφη, σε παιδιά σχολικής -ή προσχολικής ηλικίας- και στους έφηβους. Σύμφωνα με την κ. Λαζαράτου, αν και η ψυχική αυτή νόσος προκαλείται και εμφανίζεται σε κάθε άτομο και ηλικιακή ομάδα, από διαφορετικούς παράγοντες, θεραπεύεται πλήρως, ενώ σε κάποιες μορφές της δεν είναι απαραίτητη η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η ίδια επεσήμανε ότι στα παιδιά και τους εφήβους, που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, τον κυριότερο ρόλο στη θεραπεία τους διαδραματίζουν οι γονείς τους και το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Αλέξανδρος Τζεφεράκος, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.
*πηγή φωτογραφιών, δήμος Πειραιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις