
ΗΠΑ: Δικαστής σταματά την απέλαση της Τουρκάλας φοιτήτριας που είχε γράψει άρθρο για τη Γάζα
Το βίντεο της σύλληψης της Ρουμέισα Οζτούρκ στις ΗΠΑ από άνδρες με κουκούλα και πολιτικά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις - Να γίνει δίκη ζήτησε ο δικαστής αναφορικά με την απέλασή της
Η σύλληψη της 30χρονης Τουρκάλας, Ρουμέισα Οζτούρκ, διδακτορικής φοιτήτριας του πανεπιστημίου Tufts στις ΗΠΑ προκάλεσε ευρεία κατακραυγή με αμερικανό δικαστή να αποφασίζει τελικά την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να απελαθεί χωρίς δικαστική απόφαση.
Η Οζτούρκ που βρίσκεται στις ΗΠΑ με βίζα, συνελήφθη την Τρίτη σε δρόμο κοντά στο σπίτι της στη Βοστώνη από μασκοφόρους αστυνομικούς με πολιτικά. Το περιστατικό που καταγράφηκε σε υλικό από κάμερες ασφαλείας έχει γίνει viral.
View this post on Instagram
Ο λόγος της σύλληψής της με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας που ήθελε να την απελάσει, ήταν άρθρο της σε φοιτητική εφημερίδα στο οποίο υποστήριζε ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων και να διακόψει τους δεσμούς με το Ισραήλ.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρο φοιτητές και καθηγητές που συμμετείχαν στο μεγαλειώδες κίνημα αλληλεγγύης στη Γάζα που συντάραξε τις ΗΠΑ. Ιδίως οι φοιτητές που έχουν καταγωγή από άλλες χώρες απειλούνται με απέλαση, με κινήσεις δικαιωμάτων και νομικούς να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για παραβίαση του Συντάγματος.
Η περίπτωση του Παλαιστίνιου, Μαχμούντ Χαλίλ, φοιτητή στο Κολούμπια που συνελήφθη επειδή συμμετείχε στις κινητοποιήσεις είναι η πιο χαρακτηριστική της νέας πολιτικής Τραμπ που επιχειρεί να εφαρμόσει την ίδια τακτική και σε άλλους φοιτητές όπως την Οζτούρκ.
Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας που έδωσε την εντολή για τη σύλληψη της Τουρκάλας φοιτήτριας την κατηγόρησε ότι συμμετείχε σε δραστηριότητες υποστήριξης της Χαμάς, χωρίς να παρέχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό.
Οι δικηγόροι της Οζτούρκ, στους οποίους περιλαμβάνονται και δικηγόροι από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), κατήγγειλαν στην δικαστή την αμερικανική κυβέρνηση ότι οι ισχυρισμοί της δεν ευσταθούν και η σύλληψή της είναι αντίποινα για τις απόψεις της για τον πόλεμο στη Γάζα.
Η δικαστής Ντενίς Κάσπερ εξέδωσε διαταγή με την οποία παγώνει την απέλαση της Οζτούρκ και διατάσσει επίσης την αμερικανική κυβέρνηση να απαντήσει στους ισχυρισμούς της φοιτήτριας έως την Τρίτη το βράδυ.

Διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση της Οζτούρκ
«Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για να απελευθερωθεί η Ρουμέισα και να επιστρέψει στην πατρίδα της, στη Βοστώνη, ώστε να συνεχίσει τις σπουδές της. Όμως δεν έπρεπε να φτάσουμε εδώ εξ αρχής: Η εμπειρία της Ρουμέισα είναι σοκαριστική, σκληρή και αντισυνταγματική», ανέφερε η Mahsa Khanbabai, μία από τις δικηγόρους της, σε δήλωσή της το βράδυ της Παρασκευής.
«Η κριτική της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι ούτε παράνομη ούτε λόγος κράτησης. Η κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τη Ρουμέισα για να συνεχίσει τις σπουδές της και να επανενταχθεί στην κοινότητά της».
Σύλληψη όπως απαγωγή
Η Οζτούρκ μιλούσε με τη μητέρα της στο τηλέφωνο ενώ κατευθυνόταν σε ένα εστιατόριο μαζί με τους φίλους της όταν οι αστυνομικοί την συνέλαβαν. Ένας 32χρονος του οποίου η κάμερα κατέγραψε τη σύλληψη δήλωσε στο AP ότι «έμοιαζε με απαγωγή».
Για σχεδόν μια ολόκληρη ημέρα μετά τη σύλληψή της, η οικογένεια, οι δικηγόροι και οι φίλοι της Öztürk δεν μπορούσαν να την εντοπίσουν ή να επικοινωνήσουν μαζί της, και όταν οι δικηγόροι τελικά μίλησαν μαζί της, έμαθαν ότι η Öztürk είχε υποστεί κρίση άσθματος κατά τη μεταφορά της στη Λουιζιάνα.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τη σύλληψή της, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα ανακαλέσουν τις βίζες από «ανθρώπους που υποστηρίζουν κινήματα που αντιτίθενται στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», λέγοντας ότι οι φοιτητές από άλλες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να «γίνονται κοινωνικοί ακτιβιστές που διαλύουν τις πανεπιστημιουπόλεις μας».
«Το να αρπάζουμε κάποιον από τους δρόμους, να του αφαιρούμε τη φοιτητική του βίζα και να τον κρατάμε αποκλειστικά και μόνο με βάση την πολιτική του άποψη αποτελεί προσβολή για όλα τα συνταγματικά μας δικαιώματα», ανέφερε σε δήλωσή της η Τζέσι Ρόσμαν, νομική διευθύντρια της ACLU της Μασαχουσέτης.
«Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι η κ. Οζτούρκ να είναι ελεύθερη να επιστρέψει στους αγαπημένους της και μέχρι να ξέρουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει κατάχρηση της μεταναστευτικής νομοθεσίας για να τιμωρήσει όσους υπερασπίζονται αυτά που πιστεύουν».
Με πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις