
Ο ενδημικός φουρόγατος ζει και βασιλεύει στα βουνά της Κρήτης
Ο κρητικός αγριόγατος ή φουρόγατος θεωρούνταν κάποτε εξαφανισμένο υποείδος. Η πρώτη καταγραφή στα βουνά της Κρήτης αποκαλύπτει ότι ο πληθυσμός του είναι υγιής.
Ο φουρόγατος, ο ενδημικός αγριόγατος της Κρήτης, επιζεί σε ικανοποιητικούς αριθμούς στα βουνά του νησιού, δείχνει η πρώτη έρευνα για το ακριβοθώρητο ζώο.
Στα Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη και το Όρος Δίκτη ζουν από 0,5 ως 2 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο κατάλληλου ενδιαιτήματος, διαπιστώνει η έρευνα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για λογαριασμό του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής).
Ο μεγαλόσωμος φουρόγατος (Felis silvestris cretensis), υποείδος της ευρωπαϊκής αγριόγατας (Felis silvestris) είναι το μόνο άγριο αιλουροειδές της Κρήτης και το μεγαλύτερο αμιγώς σαρκοφάγο ζώο στο νησί.
Δεν είναι στενός συγγενής της μκρότερης οικόσιτης γάτας (Felis catus), μπορεί όμως να διασταυρώνεται μαζί της, κάτι που απειλεί τη γενετική ποικιλότητά του.

Φωτογραφικές παγίδες απαθανάτισαν το ακριβοθώρητο ζώο στο φυσικό περιβάλλον του (ΟΦΥΠΕΚΑ)
Το υποείδος θεωρούταν εξαφανισμένο μέχρι το 1996, μέχρι που δύο φοιτήτριες, μέλη ιταλικής επιστημονικής αποστολής που μελετούσε τα σαρκοφάγα της Κρήτης, παγίδεψαν για πρώτη φορά το ζώο.
Η νέα έρευνα βασίστηκε σε φωτογραφικές παγίδες που τοποθετήθηκαν σε κατάλληλα σημεία, καθώς η απευθείας παρατηρήσεις του αγριόγατου είναι δύσκολη.
Όπως εξηγεί ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πέτρος Λυμπεράκης, για τον φουρόγατο υπήρχαν μέχρι τώρα μόνο σποραδικά στοιχεία για τον πληθυσμό και την κατανομή του.
Ως κορυφαίος θηρευτής, ο αγριόγατος βρίσκεται στην κορυφή του τροφικού πλέγματος και κινδυνεύει περισσότερο από τις ανατροπές της οικολογικής ισορροπίας.
Ο φουρόγατος διατηρεί ικανοποιητικούς αριθμούς παρά τις απειλές που αντιμετωπίζει, κατά κύριο λόγο τον υβριδισμό με την κοινή γάτα, τα δηλητηριασμένα δολώματα, τα αδέσποτα σκυλιά και τον κατακερματισμό των ενδιαιτημάτων με την άναρχη διάνοιξη δρόμων.
Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι κυνηγούν τις αγριόγατες πιστεύοντας εσφαλμένα ότι επιτίθενται σε νεαρά αιγοπρόβατα.
Επόμενος στόχος του ΟΦΥΠΕΚΑ είναι η συλλογή γενετικού υλικού ώστε να ελεγχθεί η έκταση του υβριδισμού με τις οικόσιτες γάτες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις