Ηφαίστειο εξερράγη στην Ισλανδία – Εκκενώθηκε το πολυτελές θέρετρο Blue Lagoon και το Γκρίνταβικ
Ώρες πριν εκραγεί το ηφαίστειο, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκκένωσαν το πολυτελές θέρετρο Blue Lagoon καθώς και τους κατοίκους της αλιευτικής πόλης Γκρίνταβικ στην Ισλανδία.
Ηφαίστειο εξερράγη στην Ισλανδία την Τρίτη, εκτοξεύοντας λάβα και καπνό και οδηγώντας σε εκκενώσεις, αν και η εναέρια κυκλοφορία συνέχισε κανονικά.
Γνωστή ως η «γη του πάγου και της φωτιάς» λόγω των πολλών παγετώνων και ηφαιστείων της, η Ισλανδία έχει καταγράψει 11 ηφαιστειακές εκρήξεις νότια του Ρέικιαβικ από το 2021.
«Προειδοποίηση: Ξεκίνησε ηφαιστειακή έκρηξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο.
This is the moment the new eruption began in Iceland….🌋
Speed X10 pic.twitter.com/DFxYVFhXgG
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) April 1, 2025
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκκένωσαν το πολυτελές θέρετρο Blue Lagoon καθώς και τους κατοίκους της αλιευτικής πόλης Γκρίνταβικ, ώρες πριν από την έκρηξη, καθώς οι γεωλόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν επικείμενη, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RUV.
Οι εκρήξεις ρηγμάτων θα συνεχίζονται για αιώνες
Οι εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεάσει άμεσα την πρωτεύουσα και δεν έχουν προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά ηφαιστειακής τέφρας στη στρατόσφαιρα, αποτρέποντας έτσι διαταραχές στις αερομεταφορές.
ICELAND: This image shows how close the eruption is to Grindavik…
📷 MBL pic.twitter.com/CbaZJMnlmV
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) April 1, 2025
Ισλανδοί ειδικοί προβλέπουν ότι οι λεγόμενες «εκρήξεις ρηγμάτων», κατά τις οποίες η λάβα ρέει από μακρές ρωγμές στον φλοιό της Γης αντί για έναν μεμονωμένο ηφαιστειακό κρατήρα, ενδέχεται να επαναλαμβάνονται για δεκαετίες ή και αιώνες.
Μια ηφαιστειακή έκρηξη τον Ιανουάριο του 2024 προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και δρόμους στη Γκρίνταβικ, οδηγώντας σε μαζική εκκένωση, αν και από τότε κάποιοι κάτοικοι έχουν επιστρέψει.
- Συνταγές: Φακές σούπα
- Κρίσιμη η κατάσταση στη Χιλή από τις φονικές πυρκαγιές – Πολλοί νεκροί, δάση και ολόκληρες πόλεις έγιναν στάχτη
- Νέα 48ωρη απεργία από τους οδηγούς ταξί – Τα αιτήματά τους
- Ύπνος: Πόσο καλό μας κάνουν οι 8 ώρες κάθε βράδυ;
- Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους- Περαιτέρω επιδείνωση από Τετάρτη
- Τέσσερα μέτρα για λιγότερα φάρμακα και στήριξη των γενοσήμων
- – Ήταν νευρικός, ήθελε απελπισμένα να γίνει «κάποιος»: Ο γιος του Μελ Μπρουκς για το αληθινό πρόσωπο πίσω από τη «μάσκα» του κωμικού
- Θυμός ή μίσος: Αυτές είναι οι διαφορές σύμφωνα με την επιστήμη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)















![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442