
Η Meta κατηγορούμενη για υποκίνηση βίας στις εθνοτικές συγκρούσεις της Αιθιοπίας
Η υπόθεση θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τη συνεργασία της Meta με επόπτες περιεχομένου σε όλο τον κόσμο.
Δεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας έγινε προσφυγή κατά της Meta Platforms, σύμφωνα με την οποία η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram προώθησε εμπρηστικές αναρτήσεις που οδήγησαν σε εθνοτικές συγκρούσεις στη γειτονική Αιθιοπία.
Η υπόθεση-ορόσημο, η οποία αφορά τον εμφύλιο πόλεμο στην περιοχή Τίγκρεϊ της Αιθιοπίας το 2020-22, θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τον τρόπο με τον οποίο η Meta ελέγχει τις αναρτήσεις για παράνομο περιεχόμενο σε όλο τον κόσμο, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.
Οι ενάγοντες αξιώνουν από τη Meta να ιδρύσει ταμείο για την υποστήριξη των θυμάτων μίσους και βίας
Η Meta είχε υποστηρίξει ότι τα δικαστήρια της Κένυας δεν έχουν τη δικαιοδοσία να εξετάσουν την υπόθεση επειδή η εταιρεία δεν έχει έδρα στη χώρα. Το επιχείρημα απορρίφθηκε την Πέμπτη από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έδωσε το πράσινο φως για εκδίκαση της προσφυγής.
«Το δικαστήριο αρνήθηκε να αποφύγει τη διευθέτηση ενός σημαντικού παγκόσμιου ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι οι εγχώριες υποθέσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα στα δικαστήριά μας» δήλωσε η Νόρα Μπαγκάθι, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Κατίμπα που κατέθεσε την προσφυγή μαζί με δύο αιθίοπες ερευνητές.
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι οι αλγόριθμοι του Facebook βοήθησαν την διάδοση αναρτήσεων που υποκινούσαν σε βία.
Ο Άμπρχαμ Μέαρεγκ, ένας από τους δύο ερευνητές, υποστηρίζει ότι ο φόνος του πατέρα του το 2021 ήρθε αποτέλεσμα απειλητικών αναρτήσεων στο Facebook,
Ο Φισέχα Τέκλε, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας, καταγγέλλει ότι έγινε στόχος απειλητικών μηνυμάτων για το έργο του στην Αιθιοπία.
Οι ενάγοντες αξιώνουν από τη Meta να ιδρύσει ταμείο για την υποστήριξη tvn θυμάτων μίσους και βίας και να αλλάξει τον αλγόριθμο του Facebook ώστε να μην προωθεί τον λόγο μίσους.
Η προσφυγή έρχεται να προστεθεί σε αγωγή που είχαν υποβάλλει κατά της Meta επόπτες περιεχομένου στην Κένυα, υποστηρίζοντας ότι εργάζονταν σε κακές συνθήκες και απολύθηκαν όταν προσπάθησαν να συστήσουν ένωση εργαζομένων.
Η Meta απασχολεί μέχρι σήμερα χιλιάδες επόπτες περιεχομένου που ελέγχουν τις αναρτήσεις των χρηστών για ακατάλληλο περιεχόμενο.
Είναι ωστόσο σαφές ότι η εταιρεία θα ήθελε να απαλλαγεί από αυτή την υποχρέωση.
Τον Ιανουάριο, αμέσως μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι καταργεί το πρόγραμμα fact-checking στις ΗΠΑ.
Ανακοίνωσε ακόμα ότι θα σταματήσει να ελέγχει προληπτικά τις αναρτήσεις για λόγο μίσους ή άλλες παραβάσεις των όρων χρήσης, και ότι θα τις εξετάζει μόνον εφόσον υποβληθούν καταγγελίες από τους ίδιους τους χρήστες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις