
Αίγυπτος: Ο θησαυρός που έκρυβε η «χαμένη χρυσή πόλη»
Το Σόουντ Ατέν, η «χαμένη χρυσή πόλη» δείχνει το υψηλό βιοτικό επίπεδο των τεχνιτών και των χειροτεχνών, καθώς και «την καθημερινή ζωή των ανθρώπων», δήλωσε ένας κορυφαίος αιγυπτιολόγος.
Το Σόουντ Ατέν η «χαμένη χρυσή πόλη» της Αιγύπτου παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το υψηλό βιοτικό επίπεδο των τεχνιτών και των χειροτεχνών, καθώς και «την καθημερινή ζωή των ανθρώπων», δήλωσε στο NBC News ένας κορυφαίος αιγυπτιολόγος.
Στην αρχαία Αίγυπτο, ο φαραώ Ακενατόν δεν ήταν διαφορετικός από τους προηγούμενους.
Αποφασισμένος να σταματήσει ο πληθυσμός του να λατρεύει πολλαπλούς θεούς, πριν από περισσότερα από 3.300 χρόνια είπε στους κατοίκους να σφραγίσουν τα σπίτια και τα εργαστήριά τους στην πόλη Σόουντ Ατέν με λάσπη και πήλινα τούβλα και να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή, δήλωσε στο NBC News τον περασμένο μήνα ένας κορυφαίος αιγυπτιολόγος, ο Ζαουί Χαγουάς.
WOW!
A 3,000-year-old ‘Lost Golden City’ has been discovered by archaeologists near Luxor, Egypt 🇪🇬 Its called “the second most important archaeological discovery since the tomb of Tutankhamun’ 😲— Erik Solheim (@ErikSolheim) April 17, 2021
«Όταν ο βασιλιάς παίρνει μια απόφαση, όλοι πρέπει να υπακούσουν στην απόφαση», δήλωσε ο Χαγουάς. «Αυτός είναι ο φαραώ».
Οι τεχνίτες άφησαν τα πάντα πίσω τους
Η φυγή τους ήταν τόσο γρήγορη που πολλοί άφησαν πίσω τους μια σειρά από αντικείμενα, όπως κοσμήματα, κεραμικά, παιδικά παπούτσια και παιχνίδια, καθώς και μια φλούδα πίτσας παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι απόγονοί τους για να φτιάχνουν ψωμί, ένας θησαυρός που τώρα ανακτάται από τους αρχαιολόγους. Το NBC News είχε αποκλειστική πρόσβαση στα τελευταία ευρήματα.
Πολλά όμως παραμένουν ακόμη μυστήριο σε μια πόλη που ανακαλύφθηκε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια από αρχαιολόγους που αναζητούσαν έναν νεκρικό ναό όπου τοποθετούνταν σκελετοί ζώων για θρησκευτικές τελετές. Οι αιγυπτιολόγοι ίσως να μην καταλάβουν ποτέ γιατί ένα ψάρι ήταν καλυμμένο με χρυσό.
«Κανείς δεν μπορεί πραγματικά να το εξηγήσει», δήλωσε ο Χαγουάς, προσθέτοντας ότι περίπου 500 αγάλματα της Σεχμέτ, της θεάς της θεραπείας, έχουν επίσης βρεθεί στην περιοχή, την οποία έχει ονομάσει «χαμένη χρυσή πόλη», εν μέρει επειδή άκμασε κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής της Αιγύπτου.
Σήμερα είναι ένα κοιμισμένο κομμάτι ερήμου, που περιβάλλεται από έναν μεταλλικό φράχτη και έναν σκονισμένο δρόμο. Οι αρχαιολόγοι εργάζονται στον καυτό ήλιο στο σημείο όπου πρόσφατα αποκαλύφθηκε μια τεχνητή λίμνη με αγκυροβόλια για βάρκες, που πιθανόν δημιουργήθηκε για την παράδοση και αποστολή εμπορευμάτων στον Νείλο.

Τα αγγεία γαλάζιου χρώματος υποδηλώνουν μεγάλο πλούτο για εκείνη την εποχή.
Η τοποθεσία της είναι εξαιρετικά σημαντική
Η θέση της όμως είναι εξαιρετικά σημαντική. Βρίσκεται κοντά στο Λούξορ, μια αρχαία πόλη στην κεντρική Αίγυπτο, και περιβάλλεται από ιστορικά μνημεία, όπως οι Κολοσσοί του Μέμνονα, ο ναός Μαντινάτ Χαμπού και το Ραμσείο (σ.σ. Ναός του Ραμσή του Α’). Κατά τη διάρκεια της 18ης δυναστείας, αυτή ήταν η βασιλική Αίγυπτος.
Ο Χαγουάς, ο οποίος διετέλεσε υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δήλωσε ότι το Σόουντ Ατέν παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το υψηλό βιοτικό επίπεδο των τεχνιτών και των χειροτεχνών, καθώς και «την καθημερινή ζωή των ανθρώπων», οι οποίοι ήταν τόσο ευκατάστατοι που οι αρχαιολόγοι «βρήκαν πολλά ντους και λουτρά μέσα στα σπίτια», είπε.
Τους τελευταίους μήνες ο Χαγουάς δήλωσε ότι αποκαλύφθηκε επίσης ένα σύνολο διοικητικών κτιρίων που μοιάζουν με αστυνομικό τμήμα ή δημαρχείο.
«Είναι ένα στιγμιότυπο στο χρόνο», δήλωσε η Σαλίμα Ίκραμ , καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου.
It’s a familiar story: The whim of a leader upends citizens’ lives and leads them into the wilderness.
In ancient Egypt, Pharaoh Akhenaten was no different.
NBC News explores the ‘golden city’ that Akhenaten forced residents to abandon. https://t.co/1mOe9UPYgD
— NBC News World (@NBCNewsWorld) April 11, 2025
Οι τεχνίτες εγκατέλειψαν την «χρυσή πόλη» ξαφνικά
Οι εργάτες απλά άφησαν τα εργαλεία τους, είπε, προσθέτοντας: «Τα πράγματά τους βρίσκονται τριγύρω. Είναι στη μέση του να φτιάχνουν, ξέρετε, να βγάζουν ένα δέρμα αγελάδας. Κόβουν σανδάλια, και ξαφνικά, όλα αυτά» (σ.σ. τα εγκατέλειψαν όλα αιφνιδίως).
Μια άλλη πρόσφατη ανακάλυψη, μια εικόνα του ήλιου χαραγμένη στον τοίχο ενός δωματίου στη συνοικία της πόλης όπου γινόταν η κλωστική, η δερματουργία και η παραγωγή κοσμημάτων, φαίνεται να σηματοδοτεί μια αλλαγή στη θρησκευτική σκέψη με την πάροδο του χρόνου, είπε ο Χαγουάς.
Στη συνέχεια, στην αλλαγή της ζωής του, ο Ακενατόν αποφάσισε ότι οι πολίτες του θα έπρεπε να λατρεύουν τον Ατέν, ο οποίος αντιπροσωπευόταν από τον ήλιο, είπε, προσθέτοντας ότι ήταν πιθανώς το πρώτο ιστορικό παράδειγμα μονοθεϊσμού.
Άλλοι, όπως η Ίκραμ, προτιμούν να τον ορίσουν ως ετεροθεϊστή, κάποιον που λατρεύει έναν συγκεκριμένο θεό, ενώ αναγνωρίζει την ύπαρξη και τη δυνητική λατρεία άλλων θεοτήτων (σ.σ. Πολλοί φαραώ επέλεγαν έναν κύριο θεό ως προστάτη τους από τον οποίον έλκυαν την καταγωγή τους. Ο Μέγας Αλέξανδρος επέλεξε τον Άμμων-Δία για παράδειγμα).

Αυτά φέρονται να είναι διοικητικά κτίρια αξιωματούχων.
Ο Ακενατόν έγινε ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στο ιερατείο
Ο Ακενατόν, είπε ο Χαγουάς, «μισήθηκε» από τους ιερείς που επωφελούνταν από τη λατρεία πολλαπλών θεών. «Ήθελε να πάει σε ένα μέρος για να λατρέψει τον Ατέν», δήλωσε ο Χαγουάς, προσθέτοντας ότι επέλεξε μια τοποθεσία γνωστή σήμερα ως Τελ ελ Αμάρνα, περίπου 320 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Αιγύπτου, του Καΐρου.
Αποκάλεσε τη νέα πόλη «Άνοδος του Ατέν», εξηγεί ο Χαγουάς, προσθέτοντας ότι πίστευε ότι εμπνεύστηκε να χτίσει την πόλη από τον πατέρα του, Αμενχοτέπ Γ’, ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1391 έως το 1353 π.Χ.
Η βασίλισσα Νεφερτίτη, η πολύ πιο διάσημη σύζυγος του Ακενατόν, θα περπατούσε στους δρόμους της πόλης δίπλα του, πρόσθεσε ο Χαγουάς.

Η αιγυπτιολόγος Γιασμίν ελ Σάζλυ την αποκαλεί «θρησκευτική επανάσταση».
Μια θρησκευτική επανάσταση
Η κίνηση αυτή ήταν μια «θρησκευτική επανάσταση», δήλωσε η Γιασμίν ελ Σάζλυ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών στην Αίγυπτο, το οποίο , το οποίο προσφέρει οικονομική βοήθεια σε ορισμένους αρχαιολόγους.
«Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αμενχοτέπ ΙΓ΄, η θρησκεία έγινε όλο και πιο ηλιακή. Υπάρχουν στοιχεία για τον Ατέν, αλλά υπάρχουν και άλλες θεότητες. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι δεν ήταν μονοθεϊστική εκείνη την εποχή».
Αλλά η αναφορά σε άλλους θεούς, ειδικά στην κύρια θεότητα Άμμωνα, «απαγορεύτηκε» κατά τη βασιλεία του Ακενατόν, είπε.

Η πόλη χρησιμοποιήθηκε ξανά, όμως ο «θησαυρός» παρέμεινε χαμένος
Μετά τον θάνατο του Ακενατόν η πόλη συνέχισε να χρησιμοποιείται από φαραώ, μεταξύ των οποίων και ο Τουταγχαμών, ο σχεδόν άθικτος τάφος του οποίου ανακαλύφθηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ το 1922.
Το τι σκέφτηκαν οι πολίτες για να εγκαταλείψουν το αρχικό τους σπίτι στο Σόουντ Ατέν παραμένει ασαφές. Σφραγίζοντας τις πόρτες τους, ο Χαγουάς δήλωσε ότι φαίνεται πως σκέφτονταν ότι μπορεί να επιστρέψουν και ήθελαν να το «κρατήσουν ασφαλές».
Αλλά εκείνη την εποχή, είπε ότι κανείς δεν μπορούσε να προβάλει τις αντιρρήσεις του στον φαραώ. «Κανείς δεν μπορεί να αντιμιλήσει στον βασιλιά», είπε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις