
Τι θα συμβεί αν μια ηλιακή υπερ-καταιγίδα πλήξει τη Γη
Μια ηλιακή υπερ-καταιγίδα, αρκετά ισχυρή ώστε να προκαλέσει «αποκάλυψη του διαδικτύου», να βγάλει εκτός λειτουργίας δορυφόρους και να παραλύσει αποθέματα νερού, θα μπορούσε να πλήξει τη Γη «ανά πάσα στιγμή»
Μια ηλιακή έκλαμψη αυτού του μεγέθους έλαβε χώρα για τελευταία φορά πριν από χίλια χρόνια – πολύ πριν από την εισαγωγή του ηλεκτρισμού.
Αλλά αν αυτό συνέβαινε στη σύγχρονη εποχή, τότε θα έκαιγε τους μετασχηματιστές ενέργειας, θα προκαλούσε κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών και θα προκαλούσε ακόμη και ένα τρομακτικό μπλακάουτ στις επικοινωνίες των αερομεταφορών, λένε οι επιστήμονες.
Οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης νερού θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς ρεύμα, ενώ τα τρόφιμα στα ψυγεία και τους καταψύκτες θα άρχιζαν γρήγορα να χαλάνε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι άνθρωποι που πετούν σε μεγάλο υψόμετρο πιθανόν να λάβουν αυξημένη δόση ακτινοβολίας, ενώ το προστατευτικό στρώμα του όζοντος θα μπορούσε επίσης να υποφέρει μακροπρόθεσμα.
Το μόνο θετικό θα ήταν οι θεαματικές επιδείξεις από το Βόρειο Σέλας, θα ήταν πιθανότατα ορατές σε όλο τον κόσμο.

Βήμα προς βήμα
Οι ειδικοί γνωρίζουν για την προηγούμενη ακραία ηλιακή έκλαμψη μέσω στενής ανάλυσης των δακτυλίων των δέντρων.
Το 2012, μια διδακτορική φοιτήτρια ονόματι Fusa Miyake έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη, ενώ μελετούσε πολύ ηλικιωμένους ιαπωνικούς κέδρους.
Παρατήρησε μια τεράστια αιχμή σε έναν τύπο άνθρακα, γνωστό ως άνθρακα-14, σε ένα μόνο έτος πριν από περίπου 1.250 χρόνια.
Η ομάδα της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η αιχμή πρέπει να προήλθε από κάτι που εισήγαγε έναν τεράστιο αριθμό σωματιδίων προς τη Γη – πιθανότατα μια τεράστια έκρηξη σωματιδίων που εκτοξεύτηκε από τον ήλιο.
Το φαινόμενο αναφέρεται πλέον ως «γεγονός Miyake».

Ο Mathew Owens, καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε στη MailOnline πώς ένα άλλο συμβάν Miyake θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στη Γη.
«Είναι συναρπαστικό αν είσαι διαστημικός φυσικός, αλλά ανησυχητικό αν είσαι διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου», είπε.
«Αν είχαμε κάτι σαν το Miyake ξανά, θα είχαμε πολλές διακοπές ρεύματος καθώς οι μετασχηματιστές θα καίγονταν».
«Αν το φανταστείτε αυτό σε μεγάλη κλίμακα, θα γίνει πραγματικά ανησυχητικό».
«Αν χαθεί το ρεύμα, χάνεται το διαδίκτυο και ακόμη πιο βασικά πράγματα όπως το καθαρό νερό, επειδή οι αντλίες χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν».
«Ακόμη και όλα τα τρόφιμά μας θα επηρεαστούν, καθώς βασιζόμαστε στην ψύξη για περισσότερα από τα τρόφιμά μας τώρα.
«Έτσι, η πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό γίνεται αρκετά δύσκολη αν χαθεί το ρεύμα για σημαντικό χρονικό διάστημα».
Οι ειδικοί θα είχαν μόνο περίπου 18 ώρες προειδοποίησης πριν από ένα άλλο συμβάν αυτού του μεγέθους, εξήγησε.

Θα μπορούσε επίσης να θέσει εκτός λειτουργίας δορυφόρους και να προκαλέσει κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Θα υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις για τις αερομεταφορές, καθώς τα συστήματα επικοινωνίας τους θα έβγαιναν εκτός λειτουργίας, προειδοποίησε, ενώ είναι πιθανό οι επιβάτες και το πλήρωμα των αεροπλάνων που πετούν σε μεγάλο υψόμετρο κοντά στους πόλους να εκτεθούν σε αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας.
Ένα ανεξερεύνητο φαινόμενο
Εάν επρόκειτο να συμβεί ξανά, ένα συμβάν Miyake θα ήταν πιθανότατα τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρό από ένα άλλο καταστροφικό ηλιακό φαινόμενο που έλαβε χώρα το 1859.
Ο καθηγητής δήλωσε ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι είδους αντίκτυπο θα είχε ένα συμβάν Miyake στην ανθρώπινη υγεία.
«Το επίπεδο ακτινοβολίας από το συμβάν θα ήταν ισοδύναμο με τη λήψη μερικών ακτίνων Χ στο στήθος», δήλωσε ο Owens.
«Θα το απέφευγες αν μπορούσες, αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου».

Η πιθανότητα ενός άλλου συμβάντος Miyake αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στους επιστημονικούς κύκλους τα τελευταία χρόνια.
Σε μια μελέτη του 2022, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society A, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ ανέφεραν: «Αν ένα συμβάν Miyake συνέβαινε σήμερα, η ξαφνική και δραματική αύξηση της κοσμικής ακτινοβολίας θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη βιόσφαιρα και την τεχνολογική κοινωνία.
Επομένως, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουμε ελάχιστη κατανόηση του τρόπου πρόβλεψης της εμφάνισής τους ή των επιπτώσεών τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις