
Ευρωπαϊκή έρευνα για τα προσωπικά δεδομένα που εκπαίδευσαν την τεχνητή νοημοσύνη του Μασκ
Η έρευνα της ιρλανδικής αρχής δεδομένων θα εξετάσει αν το το Χ επεξεργάζεται τα δεδομένα των ευρωπαίων χρηστών με νόμιμο και διαφανή τρόπο.
Η αρχή προστασίας δεδομένων της Ιρλανδίας, η οποία επιβλέπει τη λειτουργία του Χ στην ευρωπαϊκή αγορά, ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα σχετικά με τα δεδομένα ευρωπαίων χρηστών που χρησιμοποίησε η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Έλον Μασκ για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης Grok.
Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) της Ιρλανδίας, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του X, μπορεί να επιβάλει πρόστιμα που αντιστοιχούν έως και στο 4% του παγκόσμιου τζίρου της εταιρείας για παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).
Η έρευνα θα εξετάσει «την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που αποτελούνται από δημόσια προσβάσιμες αναρτήσεις που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης από χρήστες της Ευρωπϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, με στόχο την εκπαίδευση μοντέλων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης» ανέφερε η DPC.
Η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο στενός του σύμβουλος Έλον Μασκ κατηγορούν την ΕΕ ότι επιβαρύνει τις αμερικανικές εταιρείες με υπερβολικές ρυθμίσεις και πρόστιμα που λειτουργούν σαν μορφή φορολογίας.
Ο Μασκ ισχυρίζεται επίσης ότι οι προβλέψεις του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) για τον έλεγχο του παράνομου και παραπλανητικού περιεχομένου ισοδυναμούν με λογοκρισία.
Το 2024 η ιρλανδική αρχή είχε ξεκινήσει δικαστική διαδικασία για να εμποδίσει το Χ να χρησιμοποιεί δεδομένα ευρωπαίων χρηστών στην ανάπτυξη του Grok.
Η πλατφόρμα συμφώνησε να σταματήσει να χρησιμοποιεί δεδομένα που είχαν συλλεχθεί πριν δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες να ανακαλούν τη συγκατάθεσή τους. Η ιρλανδική αρχή σταμάτησε τότε τη διαδικασία.
Η νέα έρευνα «θα εξετάσει τη συμμόρφωση της εταιρείας με μια σειρά βασικών προβλέψεων του GDPR», όπως «η νομιμότητα και διαφάνεια της διαδικασίας» ανέφερε η ιρλανδική αρχή.
H DPC απέκτησε το 2018 την εξουσία να επιβάλει κυρώσεις και έκτοτε έχει τιμωρήσει με μεγάλα πρόστιμα εταιρείες όπως η Microsoft, το TikTok και η Meta. Μόνο τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη Meta πλησιάζουν τα 3 δι. ευρώ.
Εις βάρος του Χ εκκρεμεί στο μεταξύ ξεχωριστή έρευνα για την παραπληροφόρηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις