Προαστιακός Δυτ. Αττικής: Για χρήση στο κοινό το 2026
Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου ο προαστιακός της Αθήνας θα αποκτήσει άλλη μια σύγχρονη, ηλεκτροτροφοδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή μήκους 36 χλμ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα κατασκευής του προαστιακού σιδηροδρόμου της Δυτικής Αττικής, με στόχο η νέα γραμμή να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί για χρήση στο επιβατικό κοινό το 2026.
Θα συνδέει όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές από την Ελευσίνα μέχρι τη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα με το υφιστάμενο δίκτυο του προαστιακού στην Αθήνα και το Αεροδρόμιο.
Ουσιαστικά πρόκειται για την «αναγέννηση» τμήματος της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Κορίνθου, στο τμήμα Ανω Λιόσια – Ελευσίνα – Μέγαρα. Το έργο αποτελεί την πρώτη επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου εδώ και περίπου 16 χρόνια.
Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου ο προαστιακός της Αθήνας θα αποκτήσει άλλη μια σύγχρονη, ηλεκτροτροφοδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή μήκους 36 χλμ., η οποία θα εξυπηρετεί τα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας, τη βιομηχανική περιοχή Ασπροπύργου – Ελευσίνας, αλλά και τη Δυτική Αττική μέχρι τα Μέγαρα.
Με την αναμενόμενη λειτουργία της το 2026, η γραμμή Ανω Λιόσια – Μέγαρα θα είναι η τέταρτη γραμμή του προαστιακού δικτύου της Αττικής, η οποία θα προστεθεί στις γραμμές Χαλκίδα – Αθήνα, Πειραιάς – Κιάτο και Πειραιάς – Αεροδρόμιο.
Τα δρομολόγια
Στη διαδρομή Ανω Λιόσια – Μέγαρα θα λειτουργήσουν συνολικά οκτώ νέοι σταθμοί, οι οποίοι θα είναι: ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, ΕΛΠΕ Ελευσίνας, Λουτρόπυργος, Νέα Πέραμος, Μέγαρα και Παλαιός ΣΣ Μεγάρων.
Οταν θα είναι έτοιμη η νέα γραμμή, τα τρένα θα ξεκινούν τα δρομολόγιά τους από τον Κεντρικό Σταθμό της Αθήνας, κάνοντας στάσεις στους σταθμούς «Αγιοι Ανάργυροι» και «Πύργος Βασιλίσσης», ενώ στη συνέχεια θα εισέρχονται στον σταθμό των Ανω Λιοσίων και θα συνεχίζουν προς τα Μέγαρα.
Οι επιβάτες μέσω μετεπιβίβασης θα μπορούν να φτάνουν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ με μετεπιβίβαση στον σταθμό Λαρίσης (Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθηνών) θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλο το δίκτυο των 70 σταθμών του μετρό της Αθήνας.
Ανάδοχος του έργου που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η ΜΕΤΚΑ, μέλος της METLEN, ενώ αναθέτουσα αρχή είναι ο ΟΣΕ. Το κόστος του έργου θα ανέλθει στο ποσό των 132,61 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (106,95 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ).
Συνοπτικά, το αντικείμενο του έργου αφορά την κατασκευή μονής γραμμής μήκους 36 χλμ. στα δυτικά της Αθήνας, από τα Ανω Λιόσια μέχρι τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεγάρων, πάνω στον άξονα της μετρικής γραμμής των ΣΠΑΠ, εξυπηρετώντας τις πυκνοκατοικημένες περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Νερακίου, Νέας Περάμου και Μεγάρων. Επιπροσθέτως, θα εξυπηρετεί το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου Πεδίου, τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Το τελικό έργο θα περιλαμβάνει την ηλεκτροκίνηση και τη σηματοδότηση-τηλεδιοίκηση με διασυνδέσεις με τη Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων (ΣΓΥΤ).
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
- Η Μολδαβία αποχώρησε από την ευρασιατική ομάδα ΚΑΚ της οποία ηγείται η Ρωσία
- Η Premier League αποθέωσε τον Κωστούλα για το καταπληκτικό γκολ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442