Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ελληνικής καταγωγής κινηματογραφικός συνθέτης Alexandre Desplat στο in.gr

Ο ελληνικής καταγωγής κινηματογραφικός συνθέτης Alexandre Desplat στο in.gr

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συνθέτης, Alexandre Desplat, βρίσκεται στην Αθήνα με δύο ιδιότητες: από τη μια είναι Πρόδερος της 14ης Διοργάνωσης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου από την άλλη εκπροσωπεί την ταινία Renoir, του Gilles Bourdos, μια ταινία για το μεγάλο ζωγράφο, γυρισμένη στο μεσογειακό κομμάτι της Γαλλίας -Domaine du Rayol, Rayol-Canadel-sur-Mer, Var- που συμμετέχει στο […]

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συνθέτης, Alexandre Desplat, βρίσκεται στην Αθήνα με δύο ιδιότητες: από τη μια είναι Πρόδερος της 14ης Διοργάνωσης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου από την άλλη εκπροσωπεί την ταινία Renoir, του Gilles Bourdos, μια ταινία για το μεγάλο ζωγράφο, γυρισμένη στο μεσογειακό κομμάτι της Γαλλίας -Domaine du Rayol, Rayol-Canadel-sur-Mer, Var- που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, καθώς έχει συνθέσει τη μουσική της ταινίας.

Εμείς τον συναντήσαμε στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και μάς μίλησε για τη μουσική και τον κινηματογράφο που αγαπά εξίσου, για τη συνεργασία του με τον Μπεν Άφλεκ για την ταινία Argo που κέρδισε πρόσφατα Όσκαρ καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου, μοντάζ (ενώ ήταν και ο ίδιος υποψήφιος στην κατηγορία της μουσικής).

Ο Alexandre Desplat μοιράστηκε μαζί μας τι τον συνδέει με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, με τον οποίο έχει συνεργαστεί στις ταινίες Argo, Αι Ειδοί του Μαρτίου, Syriana, Fantastic Mr. Fox και συνεργάζονται και τώρα για την ταινία The Monuments Men, που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των γυρισμάτων.

Μάς μιλά για τον Ρομάν Πολάνσκι, για τις επιρροές από τις ελληνικές του καταβολές που τον οδήγησαν να χρησιμοποιεί στις μουσικές του συνθέσεις όργανα όπως το κύμβαλο, το ούτι, το νέι ενώ στην επόμενη ταινία του Πολάνσκι, Venus in Fur (2013), θα ακούσουμε έναν εξαιρετικά ελληνικό ήχο με μπαγλαμά, μπουζούκι σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι πολύ ενδιαφέρον!

O Alexandre Desplat έχει πατέρα Γάλλο και μητέρα Ελληνίδα που γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην Αμερική. Ο Έλληνας παππούς του, Αλέξανδρος Λαδόπουλος, ήταν από τη Σμύρνη, από όπου έφυγε με την Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ η οικογένεια της μητέρας του εξακολουθεί να μένει στο Παλαιό Φάληρο. Ο ίδιος βέβαια δεν παραπέμπει έντονα σε Έλληνα (έχει βέβαια μεσογειακά χρώματα) αλλά εκ πρώτης όψεως, δεν θα έλεγες ότι είναι και Γάλλος! Ένα μίγμα πολιτισμών και χρωμάτων αλλά και ακουσμάτων συνθέτει αυτήν τη ήρεμη, ταλαντούχα φυσιογνωμία.

Τα ακούσματα του πατέρα του από πολλούς πολιτισμούς, από Ανατολή και Δύση, επηρέασαν τον ίδιο και τη μουσική του.

Έχει συνθέσει μουσική για πάρα πολλές ταινίες και έχει κερδίσει υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης μουσικής για τις ταινίες Η Βασίλισσα, Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον, Fantastic Mr. Fox, Ο Λόγος του Βασιλιά και πρόσφατα για το Argo.

Άλλες ταινίες τις οποίες ο παραγωγικότατος Alexandre Desplat έχει επενδύσει μουσικά, είναι Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του θανάτου: Μέρος 1ο & 2ο, το επίσης προτεινόμενο για Όσκαρ Zero Dark Thirty, το Σώμα με Σώμα, Ο Έρωτας του φεγγαριού, Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά, Ο Θεός της Σφαγής, Το Δέντρο της Ζωής, The Ghost Writer, Η Νέα Σελήνη, Τζούλι και Τζούλια, Coco Before Chanel, Το Αστέρι του Βορρά, Syriana, Birth και πλήθος άλλων ταινιών.

Η ταινία Renoir προβάλλεται στο πλαίσιο του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το Σάββατο 6 Απριλίου στις 17:00, στον ΔΑΝΑΟ. Δείτε εδώ λεπτομέρειες για τη ταινία.

14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Μετάφραση – υποτιτλισμός video: Αναστασία Κοντογιάννη
Συνέντευξη – κείμενο: Τζένη Παπαγεωργίου

Με μοναδικά «Παλιόπαιδα» ξεκίνησε το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου!

Επιστρέψτε στην αρχική σελίδα του σινεμά και δείτε τις νέες προβολές, κινηματογραφικά νέα και αίθουσες προβολής!


Κάντε Like στη σελίδα της Ψυχαγωγίας στο Facebook

Sports in

Με αυτό το κόλπο μπορεί να σε κλέψουν στην εθνική οδό - Ποια είναι η νέα μάστιγα

Οι επιτήδειοι σκαρφίζονται συνεχώς νέα κόλπα για να κλέβουν τιμαλφή από αυτοκίνητα στα εθνικά δίκτυα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024