Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
...
- Ο Γεραπετρίτης, ο Φιντάν, η αντιπολίτευση και ο ελληνοτουρκικός διάλογος
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανανεώνει το καλοκαιρινό του ραντεβού με τον κόσμο του σύγχρονου χορού από τις 15 έως τις 26 Ιουλίου 2016, έχοντας προγραμματίσει και φέτος ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες και σπουδαστές του χορού όσο και σε ερασιτέχνες, αλλά και ανθρώπους που απλά αγαπούν το χορό και την κίνηση.
Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει δύο σεμινάρια διαφορετικών αισθητικών και τεχνικών, που επανασυνδέουν το σήμερα του χορού με βασικές ιδέες και πρακτικές που πηγάζουν από ιστορικές στιγμές του σύγχρονου χορού: τις απαρχές του μοντέρνου χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν και τον αμερικανικό μεταμοντέρνο χορό. Επίσης, περιλαμβάνει ένα εργαστήρι που επικεντρώνεται στη σύγχρονη τεχνική του χορού για όλους.
* Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί στις 6 Ιουνίου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσουν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης E. Νίκας και η η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας Κατερίνα Κασιούμη.
Αναλυτικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Σεμινάριο χορού με την Μπάρμπαρα Κέιν: «Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, η μουσική του Γκλουκ και ο χορός της Ισιδώρας Ντάνκαν» σε συνεργασία με τη γαλλίδα χορεύτρια και καθηγήτρια Φρανσουάζ Ραγκώ.
15-25 Ιουλίου 2016
Ζουμπούλειο Μέγαρο, 10:00-12:00
Το σεμινάριο αρχίζει με μια σύντομη ομιλία για την πρωτοπόρο του σύγχρονου χορού Ισιδώρα Ντάνκαν και την κληρονομιά της στη σύγχρονη εποχή. Ο κύριος άξονας των μαθημάτων είναι η τεχνική που δημιούργησε η Ντάνκαν, με στόχο να εκτιμηθούν και να γίνουν πιο κατανοητές οι χορογραφίες όπως θα εξελίσσονται στο δεύτερο μέρος κάθε μαθήματος.
Ο χορός της Ισιδώρας Ντάνκαν θα συνδεθεί με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους του Ορφέα και της Ιφιγένειας, που έχουν τις ρίζες τους στις Μυκήνες και την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τα χαρακτηριστικά του ύφους της Ντάνκαν που βασίζεται στη ροή της κίνησης της φύσης και την ιστορία του παρελθόντος, κυρίως της αρχαίας Ελλάδας.
Μέσα από την εκμάθηση ομαδικών χορών από το ρεπερτόριο της Ισιδώρας Ντάνκαν, σε μουσική, μεταξύ άλλων, και του Γκλουκ -συνθέσεις του οποίου ενέπνευσαν αρκετές από τις χορογραφίες της-, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή και θα βιώσουν τη συνεχή, ολοζώντανη και ρευστή κίνηση που χρησιμοποιούσε η Ντάνκαν ακόμη και στις τεχνικές ασκήσεις -μια κίνηση που χαρακτηρίζεται τόσο από ελαφράδα όσο και από την ένταση και την αίσθηση του βάρους της. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει κατανοητή η συναρπαστική αλλαγή που έφερε η Ντάνκαν στον σύγχρονο χορό, και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να την εκφράσουν οι ίδιοι μέσα από τις χορογραφίες που θα μελετηθούν για την ανοιχτή παρουσίαση.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές σχολών χορού (παιδιά από 7 ετών και άνω), σπουδαστές χορού, επαγγελματίες χορευτές και ερασιτέχνες, καθώς και σε άτομα χωρίς χορευτική εμπειρία. Το σεμινάριο θα καταλήξει σε ανοιχτή παρουσίαση των συμμετεχόντων (Κυριακή 24.7.2016, Μέγαρο Χορού-Στούντιο, 20:00).
Κόστος συμμετοχής: 70 ευρώ. Προκαταβολή: 20 ευρώ
Εγγραφές και πληροφορίες: Σάντρα Βούλγαρη: 6973 077 158 mail@kalamatadancefestival.gr
Δηλώσεις συμμετοχής έως: Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016
Σεμινάριο σύγχρονου χορού με την Πατ Κάττερσον: «Dancing NOW»
15-25 Ιουλίου 2016
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, 10:00-12:00
Στόχος του σεμιναρίου αυτού είναι οι συμμετέχοντες να μάθουν και να βιώσουν τη διαδικασία δημιουργίας που χρησιμοποιεί η νεοϋορκέζα χορογράφος Πατ Κάττερσον στις πρόσφατες δουλειές της, μέρος των οποίων είναι το 108ο έργο της με τίτλο NOW.
Σε αυτή την εγκατάσταση/παράσταση/δρώμενο οι οκτώ νεοϋορκέζοι χορευτές της ερμήνευσαν τη χορογραφία μαζί με εννέα χορευτές άλλων χωρών, σε ζωντανή σύνδεση μέσω Skype. Την παράσταση παρακολούθησαν θεατές στη Νέα Υόρκη μέσα από τρία διαφορετικά sites, καθώς και θεατές σε άλλες 29 χώρες, με τη βοήθεια του live streaming.
Πριν την έναρξη του σεμιναρίου, θα σταλούν στους συμμετέχοντες κινησιολογικές φράσεις μέσω Vimeo, τις οποίες πρέπει να μάθουν, με συγκεκριμένες οδηγίες από τη χορογράφο. Η Πατ Κάττερσον ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τρόπο που κάθε χορευτής αντιλαμβάνεται την κίνηση, πώς τη βιώνει σωματικά και τι σημαίνει γι’ αυτόν. Στη συνέχεια η Κάττερσον θα παρακολουθήσει και θα δώσει μορφή στις ερμηνείες των συμμετεχόντων, δημιουργώντας σόλο και ντουέτα.
Με τη βοήθεια της Σάνιας Στριμπάκου -χορεύτρια με καταγωγή από την Καλαμάτα, που συμμετείχε στο έργο NOW-, θα διδάξει συγκεκριμένο αλλά και αυτοσχεδιαστικό υλικό που αποτελούσε μέρος του έργου.
Κάθε συνάντηση αρχίζει με ένα ζέσταμα βασισμένο στην τεχνική Κάννιγχαμ και ακολουθεί η δημιουργική δουλειά του ρεπερτορίου. Επιπλέον, σε δύο απογευματινά σεμινάρια η Κάττερσον θα συζητήσει για τις τεχνικές, τις ιδέες και τις συνθήκες που γέννησαν αυτή τη διαδικασία δημιουργίας και το συγκεκριμένο έργο.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές χορού και σε επαγγελματίες χορευτές. Το αποτέλεσμα του σεμιναρίου θα παρουσιαστεί την τελευταία ημέρα των μαθημάτων στο κοινό (Μέγαρο Χορού – Στούντιο, Δευτέρα 25.7.2016, 22:00).
Επίσης, η Πατ Κάττερσον θα δώσει διάλεξη για τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια, σε χώρο, ημέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί αργότερα.
Κόστος συμμετοχής: 120 ευρώ. Προκαταβολή: 20 ευρώ
Εγγραφές και πληροφορίες: Ιωάννα Αποστόλου 6972 558 593 mail@kalamatadancefestival.gr
Δηλώσεις συμμετοχής έως: Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016
Εργαστήρι με την ομάδα Candoco Dance Company
Πέμπτη 21.7.2016
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, 12:00-14:00
Ένα εργαστήρι δύο ωρών προσφέρει η περίφημη ομάδα σύγχρονου χορού Candoco Dance Company με άτομα με ή χωρίς αναπηρία. Μέσα από τις τεχνικές του σύγχρονου χορού και με στοιχεία από τα έργα Beheld (του Aλεξάντερ Γουίτλεϋ) και Notturnino (του Τόμας Χάουερτ), τα μέλη της ομάδας οδηγούν τους συμμετέχοντες να εκφραστούν δημιουργικά.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα με και χωρίς αναπηρία, από 18 ετών. Απαραίτητη (και μόνη) προϋπόθεση, να αγαπάνε το χορό και την κίνηση! Ελεύθερη συμμετοχή. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Εργαστήρι σύγχρονου χορού με τους Candoco
Ελεύθερη συμμετοχή. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Εγγραφές και πληροφορίες: Νατάσα Αρέθα 6934 164 243
mail@kalamatadancefestival.gr
Δηλώσεις συμμετοχής έως: Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016
entertainment.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις