O Αριστοτέλης και οι Επιστήμες – Διεθνές διαδικτυακό συνέδριο στις 21 Φεβρουαρίου
Κορυφαίοι αριστοτελιστές φιλόσοφοι και επιστήμονες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, θα αναλύσουν την επίδραση του μεγάλου φιλοσόφου στη σύγχρονη επιστήμη.
Με αφορμή την επέτειο δέκα χρόνων δράσης του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, το ΑΠΘ διοργανώνει διαδικτυακό συνέδριο στις 21 Φεβρουαρίου με τίτλο «Ο Αριστοτέλης και οι Επιστήμες».
Στην ημερίδα, με επίτιμο πρόεδρο τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νικόλαο Παπαϊωάννου, κορυφαίοι αριστοτελιστές φιλόσοφοι και επιστήμονες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, θα αναλύσουν την επίδραση του μεγάλου φιλοσόφου στη σύγχρονη επιστήμη.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με τη συμμετοχή του ως ομιλητής ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Στην ημερίδα θα μιλήσουν ακόμα οι: Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Dermot Moran, Christof Rapp, Χρήστος Ζερεφός, Θεοδόσιος Τάσιος, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, Richard McKirahan, Jeffrey D. Sachs, Παντελής Γκολίτσης, Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης και James Lennox.
Στόχος της επετειακής εκδήλωσης είναι να καταδειχθεί η συμβολή του σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη στη θεμελίωση των επιστημών. Ειδικότερα, θα εξετασθούν πτυχές του αριστοτελικού έργου που αφορούν στον χώρο της Φυσικής, της Βιολογίας, της Αστρονομίας, της Μετεωρολογίας, της Τεχνικής, του Δικαίου, της Ψυχολογίας, της Οικονομίας, ενώ παράλληλα θα φωτισθεί ο επίκαιρος χαρακτήρας τους.
Αυτός είναι άλλωστε και ο κύριος στόχος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ, το οποίο ιδρύθηκε το 2011 με ομόφωνη απόφαση της συγκλήτου, για τη μελέτη και προβολή του έργου του Αριστοτέλη, το οποίο έχει μοναδική επίδραση στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης για περισσότερες από δύο χιλιετίες και συνεχίζει να δίνει το παρόν στην πνευματική μας ζωή.
Την ευθύνη της διοργάνωσης της επετειακής ημερίδας έχει η οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από μέλη του Διοικητικού και Επιστημονικού Συμβουλίου του ΔΙΚΑΜ, με πρόεδρο και ιδρύτρια την ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.
Η δράση των 10 του κέντρου χρόνων αποτυπώνεται σε βιβλίο που διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου και ώρες 15:00 με 22:30.
Περισσότερες πληροφορίες για εγγραφή και ελεύθερη παρακολούθηση είναι διαθέσιμες εδώ.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη