Switch to Green: Tips βιωσιμότητας για να διαμορφώσουμε έναν τρόπο ζωής που «αγκαλιάζει» το περιβάλλον

Βελτιώνουμε τις συνήθειες μας, μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα και δημιουργούμε έναν θετικό αντίκτυπο, δηλαδή την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια οι όροι «βιωσιμότητα» και «βιώσιμη ανάπτυξη» πρωταγωνιστούν στον δημόσιο διάλογο και όχι άδικα, αφού οι σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η γενικότερη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει επέλθει ο πλανήτης, υπογραμμίζουν πως έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε δράση. Ναι, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το πολυσύνθετο οικολογικό πρόβλημα το φέρουν οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε και εμείς ως πολίτες πόσο συμβάλλουμε σε αυτή την κατάσταση, καθώς και πώς θα περιορίσουμε αποτελεσματικά το οικολογικό μας αποτύπωμα.

Διότι, εμείς με τις επιλογές και τις πράξεις μας, θα ανατρέψουμε σταδιακά την παρούσα κατάσταση, θα στρέψουμε την προσοχή της πολιτείας αλλά και των επιχειρήσεων προς ένα βιώσιμο μέλλον, ώστε να πραγματοποιήσουμε όλοι μαζί συντονισμένα μία ολοκληρωμένη προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη μας. Το ερώτημα είναι, λοιπόν, από πού θα ξεκινήσουμε αυτή την «πράσινη» αλλαγή; Κι όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από όσο πιστεύουμε, αφού κάνοντας switch to green με «σύμμαχο» την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας έννοιες όπως «ανακύκλωση», «κυκλική οικονομία» και «βιωσιμότητα», θα γίνουμε το παράδειγμα που αξίζει να ακολουθήσουν και οι γύρω μας για ένα καλύτερο αύριο.

Στον οδηγό που ακολουθεί, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με tips που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τις συνήθειες μας, να εξοικονομήσουμε ενέργεια, νερό και τρόφιμα, να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να φέρουμε έναν θετικό αντίκτυπο, δηλαδή την αλλαγή που ελπίζουμε να δούμε στον κόσμο, όχι μόνο για εμάς, αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές.

 

 


#1 Λέμε «όχι» στο πλαστικό και επιλέγουμε ανακυκλώσιμα υλικά

Το πρώτο βήμα για μία πιο βιώσιμη καθημερινότητα ξεκινάει από την αντικατάσταση του πλαστικού με ανακυκλώσιμα υλικά. Ακόμη και αν αντιλαμβανόμαστε το πλαστικό ως ένα υλικό προσιτό, φθηνό, το οποίο μας διευκολύνει, στην πραγματικότητα η παγκόσμια παραγωγή του αυξάνεται, ενώ μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα από την παραγωγή του ανακυκλώνεται. Ακριβώς για αυτό, αντικαθιστούμε το πλαστικό με πιο φιλικά, eco friendly υλικά, όπως το χαρτί, το γυαλί, το μέταλλο, το ξύλο ή το μπαμπού, τα βιοπλαστικά (από άμυλο καλαμποκιού, πατάτες, άχυρο, ξυλοτεμαχίδια, κλπ.), υλικά τα οποία απαιτούν λιγότερη ενέργεια και πόρους για την παραγωγή τους, σε σύγκριση με το πλαστικό. Κι όμως, η αντικατάσταση του πλαστικού με ανακυκλώσιμα υλικά είναι ένα μικρό βήμα, το οποίο θα έχει σπουδαίο αντίκτυπο, διότι μειώνει την ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές και τους ωκεανούς μας.

#2 Δίνουμε μία δεύτερη ζωή στην μπίρα μέσω της κυκλικής οικονομίας

Για να παραχθεί μία οποιαδήποτε συσκευασία, χρειάζεται να καταναλωθούν φυσικοί πόροι και ενέργεια, ενώ όσο πιο μεγάλος είναι ο κύκλος ζωής της, τόσο μικρότερη είναι η επιβάρυνση για το περιβάλλον. Συνεπώς, για να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που παράγουμε, προτιμούμε να αγοράζουμε προϊόντα χύμα ή συσκευασμένα προϊόντα των οποίων οι συσκευασίες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν, να αποκτήσουν μία δεύτερη ζωή. Για παράδειγμα, όταν απολαμβάνουμε μία από τις μπίρες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αντί να πετάξουμε τη γυάλινη φιάλη στα απορρίμματα μπορούμε να την επιστρέψουμε, αφού περίπου το 95% από τις φιάλες που εμπορεύεται είναι επιστρεφόμενες. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως αφού επιστρέψουμε τη φιάλη, η ίδια φιάλη θα καθαριστεί μέσα από μία ειδική διαδικασία και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί έως και 20 φορές, πριν καταλήξει στην ανακύκλωση.

 

#3 Εξοικονομούμε νερό και δεν αφήνουμε ούτε μία σταγόνα να πάει χαμένη

Αρκεί να σκεφτούμε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 11% των ανθρώπων υποφέρει από λειψυδρία, για να καταλάβουμε πως η διαφύλαξη και η ορθολογική χρήση του νερού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας. Όχι δεν θα χρειαστεί να μεταβάλλουμε σημαντικά τις συνήθειές μας, ούτε να πούμε το νερό… νεράκι, για να κάνουμε μία καλύτερη διαχείριση. Αρκεί να μειώσουμε την άσκοπη σπατάλη του, κλείνοντας τη βρύση όταν δεν χρησιμοποιούμε το νερό, επιδιορθώνοντας τυχόν διαρροές που μπορεί να υπάρχουν στο σπίτι μας, πλένοντας το αυτοκίνητό ή τη βεράντα μας χρησιμοποιώντας κουβά με νερό και όχι το λάστιχο. Μάλιστα, τις ημέρες που το νερό «πέφτει βροχή», μπορούμε να το συλλέξουμε σε μεγάλα βαρέλια που θα τοποθετήσουμε στον κήπο ή την αυλή μας και να το αξιοποιήσουμε ή καλύτερα, να το ανακυκλώσουμε, για να ποτίσουμε με αυτό τα φυτά μας.

#4 Βρίσκουμε τρόπους για να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι

Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι μόνο ένας τρόπος για να μειώσουμε το κόστος των λογαριασμών μας, αλλά και μία πράξη που «αγκαλιάζει» το περιβάλλον. Ακριβώς για αυτό, κάνουμε switch to green αποσυνδέοντας τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, αντί να τις αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής. Εναλλακτικά, για μεγαλύτερη ευκολία τις συγκεντρώνουμε και τις συνδέουμε σε πολύμπριζα τα οποία διαθέτουν ενσωματωμένο διακόπτη παροχής ρεύματος. Επιλέγουμε για το σπίτι μας συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης, δηλαδή όσες φέρουν τη σήμανση A+++ και καταναλώνουν έως και 20% λιγότερη ενέργεια, ενώ έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αντικαθιστούμε τις παραδοσιακές λάμπες πυρακτώσεως με LED λαμπτήρες που χρησιμοποιούν έως και 80% λιγότερη ενέργεια, ενώ έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, μία καλή μόνωση που διατηρεί τη θερμότητα τον χειμώνα και τη δροσιά το καλοκαίρι, μειώνοντας την ανάγκη για θέρμανση και ψύξη, είναι μία καλή επένδυση, η οποία σε συνδυασμό με τους απαραίτητους θερμοστάτες, μας υπόσχεται την ιδανική ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον.

#5 Λέμε «ναι» σε μία plant based διατροφή και αξιοποιούμε τα leftovers

Μία plant based διατροφή, όπως και η μείωση της άσκοπης σπατάλης τροφίμων, είναι δύο αναγκαίες προϋποθέσεις για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Εντάσσοντας στη διατροφή μας περισσότερα φυτικά προϊόντα και περιορίζοντας την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, μειώνουμε σημαντικά το οικολογικό μας αποτύπωμα, ενώ συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενός αερίου που παράγεται από τη βιομηχανία του κρέατος και γαλακτοκομικών. Το συγκεκριμένο αέριο ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ είναι το δεύτερο πιο άφθονο ανθρωπογενές αέριο μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Όσο για το φαινόμενο του food waste, το οποίο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μπορούμε να το ανατρέψουμε, τουλάχιστον στην… κουζίνα μας. Πώς θα τα καταφέρουμε; Αγοράζοντας ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε για τα γεύματά μας, αποθηκεύοντας πιο σωστά και αποτελεσματικά τα τρόφιμα, μετατρέποντας τα leftovers των φαγητών σε νέα, νόστιμα γεύματα και τα υπολείμματα των λαχανικών ή των φρούτων σε σπιτικούς ζωμούς και smoothies αντίστοιχα.

#6 Αντικαθιστούμε το αυτοκίνητο με το ποδήλατο, τα μέσα μεταφοράς ή το carpooling

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μετακίνηση με ποδήλατο ή με τα μέσα μεταφοράς έχει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για το περιβάλλον ή την κοινωνία, αλλά και για την υγεία μας. Η χρήση ποδηλάτου αποτελεί έναν από τους πιο οικολογικούς και διασκεδαστικούς τρόπους μετακίνησης, μειώνει το ανθρακικό μας αποτύπωμα, την κυκλοφοριακή συμφόρηση εντός του αστικού ιστού, βελτιώνει την ποιότητα του αέρα στην πόλη, αλλά και την ποιότητα ζωής μας. Από την άλλη πλευρά, η χρήση των μέσων μεταφοράς είναι ένας τρόπος να μετακινηθούμε οικονομικά, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον ή να χρειαστεί να ψάχνουμε ατελείωτες ώρες για μία θέση πάρκινγκ στις γειτονιές κέντρο. Σε κάθε περίπτωση, αν η χρήση οχήματος είναι αναγκαία σε κάποια περίσταση στην οποία θα συμμετέχει όλη η οικογένεια ή θα υπάρχουν φιλικά μας πρόσωπα, προτιμούμε να μοιραστούμε τη διαδρομή μας, δηλαδή να πάμε όλοι μαζί με ένα αυτοκίνητο, εξοικονομώντας καύσιμα και χρήματα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι μία συλλογική προσπάθεια η οποία απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας για να είναι αποτελεσματική. Υιοθετώντας συνήθειες που μειώνουν το οικολογικό μας αποτύπωμα, κάνοντας καθημερινά επιλογές που προωθούν έμπρακτα ένα αειφόρο μέλλον, ακολουθώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της εξοικονόμησης πόρων και της βιωσιμότητας εν γένει, προάγουμε μία «πράσινη» κουλτούρα, γινόμαστε το παράδειγμα που θέλουμε και οι άλλοι να ακολουθήσουν. Ας κάνουμε switch το green, λοιπόν, και ας «συμμαχήσουμε» με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για ένα καλύτερο αύριο.