Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Σαλαμίνα: Μια κοντινή απόδραση στην Αθήνα

Σαλαμίνα: Μια κοντινή απόδραση στην Αθήνα

Η νησιωτικη γειτονιά του Πειραιά έχει σπουδαία προίκα.

Η πιο κοντινή απόδραση από την Αθήνα για μονοήμερες εκδρομές που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα κοσμοπολίτικο νησί, αφού τα έχει όλα: Ιστορία, φύση, καθαρή θάλασσα και γλεντζέδικη ζωή.

Η Σαλαμίνα «ακούει» και στο όνομα Κούλουρη, το οποίο οφείλει στο ακρωτήρι Κόλουρις (σημερινή Πούντα) όπου ήταν χτισμένη η πόλη κατά την αρχαιότητα. Υπήρξε τόπος στρατηγικής σημασίας και σταυροδρόμι πολιτισμών.

Τι να δείτε στη Σαλαμίνα

• Tο σπίτι όπου έζησε ο Άγγελος Σικελιανός με τη δεύτερη σύντροφό του, Άννα. Έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης, το λιτό σπίτι αναπαλαιώθηκε και στεγάζει ένα μικρό μουσείο με προσωπικά είδη και αντικείμενα του ζεύγους Σικελιανού (επίσκεψη έπειτα από συνεννόηση), πληροφορίες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη-Λαογραφικό Μουσείο (Τ/21320 27316).

• To Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου διαθέτει εκθέματα από διάφορες εποχές. Θα περιηγηθείτε στην ιστορία και τις παραδόσεις του νησιού.

• Το μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης που ιδρύθηκε από τον Όσιο Λαυρέντιο, ο οποίος είχε σπουδαία δράση κατά την Επανάσταση του 1821. Ο ναός διακοσμείται με αγιογραφίες υψηλής αισθητικής και πλέον λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι.

• Το σπήλαιο του Ευριπίδη που βρίσκεται στην περιοχή Περιστέρια στη νότια πλευρά του νησιού και σε υψόμετρο 115μ. Πρόκειται για ένα οριζόντιο σπήλαιο το οποίο έχει στενή είσοδο και περιλαμβάνει δέκα θαλάμους με χαμηλή οροφή και φυσικές κόγχες και εσοχές. Αξίζει η απίστευτη θέα στον Σαρωνικό. Αφού η Σαλαμίνα προσφέρεται και για ημερήσια εκδρομή, η ποδηλατάδα είναι ό,τι πρέπει. Το ποδήλατό σας στο φέρι, Πέραμα-Παλούκια, κι έτοιμοι για χαλαρές βόλτες στο πευκόφυτο νησί.

Τι να κάνετε

Πεζοπορία στο μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο του Ευριπίδη. Δείτε στο νοτιότερο ακρωτήρι του νησιού, τις Κολόνες, το εντυπωσιακών διαστάσεων κυκλικό ταφικό μνημείο του 4ου π.Χ. αιώνα, το οποίο έχει αναστηλωθεί.

Βόλτα στον Ιππικό Όμιλο, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά του μεγάλου πευκοδάσους, κοντά στον Άγιο Νικόλαο Λεμονιών. Υπάρχουν Άλογα για τους μεγάλους, πόνι για παιδιά σε υπέροχες βόλτες μέσα στη φύση που διαρκούν από μιάμιση ώρα και πάνω.

Που να κολυμπήσετε

Στις νότιες ακτές του νησιού υπάρχουν πολύ όμορφες παραλίες όπως τα Κανάκια και το Σατερλί.

Η Κακή Βίγλα είναι μια αρκετά καθαρή και ήσυχη παραλία που ενδείκνυται για ηρεμία και για επισκέπτες που αγαπούν τη φύση.

Τέλος στις Κολώνες θα βρείτε μια βραχώδη παραλία με καταγάλανα νερά και αρμυρίκια για ωραία σκιά.

Αν αγαπάτε τις θαλάσσιες δραστηριότητες, μπορείτε να καταπιαστείτε με μαθήματα ιστιοπλοΐας στον Ναυτικό Όμιλο.

Πηγή: diakopes.gr

Sports in

Αντετοκούνμπο: «Έλα έτοιμος έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προετοιμαστείς» (vid)

Η ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ενόψει και του φιλικού της Ελλάδας με τη Σερβία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024