Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ημαθία: Χειροπέδες σε 84χρονο μετά από καταγγελία ότι έσερνε σκύλο με αγροτικό αυτοκίνητο

Ημαθία: Χειροπέδες σε 84χρονο μετά από καταγγελία ότι έσερνε σκύλο με αγροτικό αυτοκίνητο

Ο άνδρας κατηγορείται έδεσε ένα μεγαλόσωμο σκυλί στο αγροτικό του αυτοκίνητο και το έσερνε εν κινήσει

Εξελίξεις στην υπόθεση της καταγγελίας για κακοποίηση σκύλου.

Υπενθυμίζεται πως, το περιστατικό έλαβε χώρα στην Ημαθία και σύμφωνα με καταγγελία, οδηγός κατηγορείται ότι έδεσε σκύλο με σχοινί από την καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου του, και έσερνε το ζώο για αρκετά μέτρα.

Συνελήφθη ως ύποπτος ένας 84χρονος

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου, ενώ σήμερα Παρασκευή (19/07) και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Αρχές προχώρησαν στην σύλληψη ενός 84χρονου ο οποίος κατηγορείται έδεσε ένα μεγαλόσωμο σκυλί στο αγροτικό του αυτοκίνητο και το έσερνε εν κινήσει.

Ο ηλικιωμένος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

Η αστυνομία εξετάζει όλο το παραδοθέν υλικό από τον αυτόπτη μάρτυρα, ωστόσο δεν φαίνεται να προκύπτει το εάν το ζώο ήταν ζωντανό ή όχι. Από την κτηνιατρική εξέταση θα προκύψουν οι αιτίες θανάτου του άτυχου ζώου.

Συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 84χρονος, ισχυρίζεται ότι το ζώο ήταν ιδιοκτησίας του κι ότι το βρήκε δηλητηριασμένο σε κτήμα που διατηρεί, οπότε αποφάσισε να το μεταφέρει με τον παραπάνω τρόπο σε σημείο όπου το εγκατέλειψε, υποδεικνύοντας στις Αρχές το μέρος αυτό.

«Τέλος» οι ποινές-χάδι για τους κακοποιητές ζώων – Τι προβλέπει ο νόμος

Σε κάθε περίπτωση,το νομικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα αυστηρό αναφορικά με την κακοποίηση ή θανάτωση ζώου και προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Ως κακοποίηση νοείται κάθε ακατάλληλη μεταχείριση και συμπεριφορά που διαταράσσει την ευζωία του ζώου, προκαλώντας του από δυσφορία έως και θάνατο. Είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπαγγέλτως. Δηλαδή, για τη δίωξη του δράστη απαιτείται η πράξη να έρθει σε γνώση του εισαγγελέα και τίποτα άλλο.

Εκτός από την άσκηση βίας, στην ενεργητική κακοποίηση συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων, ο δηλητηριασμός, ο μη ιατρικός ακρωτηριασμός, η μάχη μεταξύ ζώων, κτηνοβασία και σεξουαλική κακοποίηση ζώων, καθώς και η πώληση, εμπορία και διακίνηση μέσω διαδικτύου, υλικού στο οποίο απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εις βάρος ζώου (η απαρίθμηση δεν είναι εξαντλητική). Ακόμη, η χρησιμοποίηση, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε κάθε είδους θεάματα.

Παθητική κακοποίηση έχουμε με την παράλειψη απαιτούμενης ενέργειας, ήτοι σε περιπτώσεις παραμέλησης, μόνιμης αλυσόδεσης, έλλειψης καταλύματος, διατήρησης σε ακατάλληλο, ακαθάριστο ή στενό χώρο, στέρηση τροφής, νερού και κτηνιατρικής περίθαλψης, απουσία φροντίδας, έκθεση σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και έκθεση σε κίνδυνο. Επίσης παθητική κακοποίηση συνιστά και η “συσσώρευση ζώων” (animal hoarding), όπου “συλλέκτης ζώων” αδυνατεί να παρέχει κατάλληλη φροντίδα, τροφή/νερό κτλ. στα ζώα του. Η εγκατάλειψη τραυματισμένου μετά από τροχαίο ατύχημα ζώου συγκαταλέγεται και αυτή στις περιπτώσεις κακοποίησης.

Όσον αφορά στην κακοποίηση, ο Ν. 4830/2021 προστατεύει όλα τα ζώα και όχι μόνο τα ζώα συντροφιάς. Επίσης προβλέπει δύο διαφορετικά πλαίσια ποινής για την κακοποίηση ζώων. Δηλαδή κάποιες πράξεις συνιστούν πλημμέλημα και κάποιες κακούργημα. Στα άρθρα 34 και 35 του Ν. 4830/2021 αναγράφονται με σαφήνεια οι διοικητικές και οι ποινικές κυρώσεις που συνεπάγεται η παραβίαση των διατάξεών του.

Δείτε το βίντεο

Sports in

«Σακίλ Ο’ Νιλ και Αντετοκούνμπο σχολιαστές στο Παναθηναϊκός – Σέλτικς»

Η πρόταση της Euroleague για μια αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τους Σέλτικς φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά, καθώς οι Σακίλ Ο’ Νιλ και Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι οι σχολιαστές του παιχνιδιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024