Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν κατά Δένδια: Είναι θρασύς- Ο Μητσοτάκης να τον βάλει στην θέση του

Ερντογάν κατά Δένδια: Είναι θρασύς- Ο Μητσοτάκης να τον βάλει στην θέση του

Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία δεν θα διστάσει να κατασκευάσει ναυτικές βάσεις ή άλλες θαλάσσιες δομές στη "Βόρεια Κύπρο" όπως ονόμασε το ψευδοκράτος.

Συνέχισε τις προκλήσεις ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επιστρέφοντας από τα κατεχόμενα, όπου παρέστη στη φιέστα για την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επανήλθε με σχόλια κατά του Νίκου Δένδια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» του Νίκου Δένδια προς τους Τούρκους «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει τον Έλληνα υπουργό στη θέση του, ξεχνώντας ηθελημένα την διακήρυξη της Αθήνας ότι οι θέσεις της Ελλάδας για το Κυπριακό εκφράζονται ενιαία.

 Ο Τούρκος πρόεδρος, υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό αν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος

Παράλληλα, ζήτησε να αποφεύγονται κινήσεις που μπορούν να κλιμακώσουν την ένταση στην Κύπρο, λέγοντας με νόημα: «η συνενοχή σε σφαγές στο Ισραήλ δεν θα εξυπηρετούσε ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία δεν θα διστάσει να κατασκευάσει ναυτικές βάσεις ή άλλες θαλάσσιες δομές στη «Βόρεια Κύπρο», όπως ονόμασε το ψευδοκράτος. «Έχουμε και εμείς θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να τον βάλει ο Μητσοτάκης στη θέση του»

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Sabah, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε: «Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Θα είμαι στη Βόρεια Κύπρο [σ.σ. Κατεχόμενα] την ίδια ημέρα, θα απευθυνθώ εκεί στον λαό της Βόρειας Κύπρου. Έμαθα ότι θα βρίσκεστε και εσείς στον Νότο και θα απευθυνθείτε από εκεί. Υποθέτω ότι δεν θα κάνουμε δηλώσεις που θα ενοχλήσουν ο ένας τον άλλον», του είπα. Είπε ότι σκεφτόταν το ίδιο με εμένα. Ωστόσο, δυστυχώς, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε μια διαφορετική ατμόσφαιρα, προφανώς αγνοώντας τη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη, έκανε τέτοιες δηλώσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο άκομψη και με θράσος δήλωση από το να σηκώνεται και να λέει ότι «οι Τούρκοι είναι κατοχική δύναμη εκεί». Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βάλει τον συγκεκριμένο υπουργό στη θέση του. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε περισσότερο. Έχουμε ήδη μιλήσει για ό,τι επρόκειτο να συζητήσουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος, επανέλαβε  τα περί ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή.

«Κατά καιρούς, βλέπουμε λαϊκιστικές φιγούρες στην Ελλάδα να προσπαθούν να υπονομεύσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με τέτοια ρητορική. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με κατανόηση καλής γειτονίας. Φυσικά, αυτό δεν απαιτεί από εμάς να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε τέτοιες ανοησίες. Όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, η Τουρκία διεξήγαγε την «Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο» για την ειρήνη, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, και η ειρήνη εγκαθιδρύθηκε ως αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης. Τότε, η Τουρκία διεξήγαγε αυτή την επιχείρηση για να θέσει ένα ξεκάθαρο και αποφασιστικό τέλος στη γενοκτονία που ξεκίνησε τόσο από την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και από τους πραξικοπηματίες στην Ελλάδα».

Για το Κυπριακό

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος,  υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό αν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος. «Ειλικρινά, δεν βλέπουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο χωρίς την καθιέρωση μιας εξίσωσης όπου και οι δύο πλευρές θα κάθονται στο τραπέζι ως ίσοι και θα αποχωρούν ως ίσοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επέμεινε δε στη λύση των δύο κρατών.

«Το Κυπριακό δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά και η κόκκινη γραμμή των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό μια για πάντα. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να δει και να παρουσιάσει τον τουρκοκυπριακό λαό, το ουσιαστικό στοιχείο του νησιού, ως μειονότητα. Το επιβεβαιώσαμε κυριολεκτικά στη σημερινή μας επίσκεψη. Καθίσταται σαφές μέρα με τη μέρα ότι το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό. Η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός έχουν κάνει κάθε θυσία στον δρόμο προς τη λύση» είπε.

«Θα κατασκευάσουμε και εμείς θαλάσσιες δομές»

Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως «εάν χρειαστεί η Τουρκία θα κατασκευάσει ναυτικές βάσεις και θαλάσσιες υποδομές στη Βόρεια Κύπρο».

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Ελπίζουμε κάποιο από τα παιδιά ή και όλα να είναι μέλη του Ολυμπιακού»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, μίλησε μετά τη φιλική νίκη του Ολυμπιακού επί της Μέχελεν (2-0) και στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην παρουσία των «μικρών» της Κ19 στην προετοιμασία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024