Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Σδούκου: Οι επιστροφές από επιδοτήσεις στο ρεύμα αφορούν μόνον το 1,8 ‰ των επιχειρήσεων

Σδούκου: Οι επιστροφές από επιδοτήσεις στο ρεύμα αφορούν μόνον το 1,8 ‰ των επιχειρήσεων

«Μακάρι να μπορούσαμε να απορροφήσουμε αυτούς τους καταλογισμούς, αλλά είναι θέμα κρατικών ενισχύσεων και δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Μόλις 2.219 επιχειρήσεις, δηλαδή ποσοστό 1,8 ‰, αφορά «ο καταλογισμός επιστροφών από τις επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που δόθηκαν σε 1,25 εκατ. δικαιούχους.

Αυτό  ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδη Ζαμπάρα σχετικά με τις επιστροφές που ζητούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις επιδοτήσεις ρεύματος που έλαβαν το 2022-2003.

Η υφυπουργός απέρριψε ότι το συνολικό ποσό επιστροφής ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ που ζητείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις ενισχύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια που τους δόθηκαν την περίοδο από το Φθινόπωρο του 2021 έως και τον Δεκέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ που κατέθεσε η κυρία Σδούκου «οι λογαριασμοί με χρεωστικό πρόσημο είναι για 2.219 επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό 971.000 ευρώ. Ειδικότερα, οι λογαριασμοί από μηδέν έως 40 ευρώ αφορούν 644 παροχές. Από 40 έως 60 ευρώ αφορούν 283 παροχές. Από 60 έως 80 ευρώ αφορούν 200 παροχές, ενώ για 129.500 επιχειρήσεις το πρόσημο είναι πιστωτικό και έλαβαν πίσω 4,2 εκατ. ευρώ»

Η υφυπουργός, είπε ότι «μακάρι να μπορούσαμε να απορροφήσουμε αυτούς τους καταλογισμούς, αλλά είναι θέμα κρατικών ενισχύσεων και δεν μπορούμε να το κάνουμε» όμως πρόσθεσε πως «μιλάμε για ένα ποσοστό 1,8 ‰ , με το ποσό που πρέπει να επιστραφεί μέσω αυτών των λογαριασμών να αντιστοιχεί σε 0,12‰. Αντίθετα, το 10% των δικαιούχων έχουν λάβει επιπλέον ποσά στους λογαριασμούς τους».

Υπογράμμισε πως « το μέτρο της ενίσχυσης που δόθηκε για την ηλεκτρική ενέργεια εγκρίθηκε τρεις φορές, ήταν νόμιμο και πλήρως εγκεκριμένο από την ΕΕ» και σε κάθε περίπτωση τα ποσά που δόθηκαν εκείνη την στιγμή της κρίσης ήταν μια λύση, όπως κάνουμε και τώρα με τα μέτρα που λάβαμε βλέποντας να έρχεται ένα πρόβλημα τον Αύγουστο από εξωγενείς παράγοντες.

«Αυστηροί κανόνες»

Η κυρία Σδούκου, εξήγησε πως το πρόβλημα που προέκυψε «οφείλεται στους αυστηρούς κανόνες και τους όρους εφαρμογής» καθώς «οι έλεγχοι σώρευσης είναι πάρα πολύ δύσκολο τεχνικά να γίνει σε πραγματικούς χρόνους, αφού η κάθε επιχείρηση αυτό το πληροφορείται στο τέλος του μέτρου, όταν λαμβάνει έναν ανακεφαλαιωτικό λογαριασμό από τον πάροχο για όλο το διάστημα εφαρμογής».

Η υφυπουργός, τόνισε πως «η Κυβέρνηση δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια» όταν «η μπάλα… έκαιγε» από την έκρηξη σε διεθνές επίπεδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και «την περίοδο από το Φθινόπωρο του 2021 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 επιδοτήσαμε με περισσότερα από 10 δισ. ευρώ τους καταναλωτές ενέργειας μέσω του τότε νεοσυσταθέντα Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης».

Χρήματα που όπως είπε η κυρία Σδούκου αντλήθηκαν από την φορολογία κατά 90% των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, εφαρμόζοντας από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, τον αυτόματο μηχανισμό παρακράτησης των υπερεσόδων τους, συγκεντρώνοντας κατά το 18μηνο λειτουργίας του, πάνω από 3,5 δισ. ευρώ» .

Η υφυπουργός επισήμανε ότι από το συνολικό ύψος των 10 δισ. ευρώ περίπου τα μισά διατέθηκαν σε επιχειρήσεις και τα άλλα μισά στα νοικοκυριά. Τα δε 800 εκατ. ευρώ αφορούσαν αυτές τις πρόσθεσες επιδοτήσεις αφορούν τις επαγγελματικές παροχές που έλαβαν μικρομεσαίοι επαγγελματίες, αγρότες και τα αρτοποιεία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Ζαμπάρας, από την δική του πλευρά μίλησε για ένα «μέτρο- φιάσκο». Καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι χειρίστηκε το θέμα επικοινωνιακά τότε καθώς προχώρησε χωρίς την έγκριση της Κομισιόν για όλο το διάστημα που το χορήγησε καθώς και με ορισμένα κριτήρια. Έτσι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είπε «είναι αυτοί που βρίσκονται εντελώς στριμωγμένοι από τους προμηθευτές που τους ζητούν τις επιδοτήσεις πίσω».

Αμφισβήτησε, το κατά πόσο είναι τυχαίο ότι η ΚΥΑ με την οποία ζητούνται αυτές οι επιστροφές βγήκε μια ημέρα μετά τις ευρωεκλογές. Ο βουλευτής κατέθεσε στα Πρακτικά λογαριασμούς με μεγάλα ποσό επιστροφών ύψους πέντε και τριών χιλιάδων ευρώ λέγοντας ότι αυτοί ακυρώνουν το κυβερνητικό αφήγημα περί μικρών ποσών καταλογισμού ανά επιχείρηση. Αναρωτήθηκε πως είναι «δυνατόν αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ήδη πολύ υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που δεν έχουν μειωθεί».

Ο κ. Ζαμπάρας ανέφερε ότι «τα πολύχρωμα τιμολόγια δεν λειτούργησαν , δεν έφεραν τον ανταγωνισμό», αντίθετα «οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας αισχροκερδούν και οι επιχειρήσεις λυγίζουν από τους υπέρογκους λογαριασμούς» σημειώνοντας πως «οι επιστροφές αυτές που ζητούνται τώρα, βάζουν την ταφόπλακα στις μικρές επιχειρήσεις».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Και θα στο ξεπληρώσει η ιστορία…

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί μένει στο λιμάνι του και βάζει πλώρη για νέα θρυλικά κατορθώματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024