Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Καρχαρίες της Βραζιλίας βρέηθηκαν θετικοί στην κοκαΐνη - Η πιάτσα έφτασε στη θάλασσα

Καρχαρίες της Βραζιλίας βρέηθηκαν θετικοί στην κοκαΐνη – Η πιάτσα έφτασε στη θάλασσα

Όλοι οι καρχαρίες που εξετάστηκαν έξω από τις ακτέ της Βραζιλίας βρέθηκαν θετικοί σε κοκαΐνη. η οποία πιθανότατα καταλήγει στη θάλασσα με τα λύματα παράνομων εργαστηρίων.

Οι ανεκδοτολογικές αναφορές για τις επιπτώσεις του λαθρεμπορίου κοκαΐνης στους καρχαρίες της Βραζιλίας επιβεβαιώνεται από την πρώτη μελέτη του είδους της, η οποία ανίχνευσε το ναρκωτικό σε όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν.

Οι καρχαρίες φαίνεται ότι συνδέθηκαν για πρώτη φορά με την κοκαΐνη με την περυσινή ταινία Cocaine Shark, ένα B movie για μεταλλαγμένα ψάρια με φονικά ένστικτα.

Λίγους μήνες μετά την πρεμιέρα της ταινίας ήρθε το ντοκιμαντέρ Cocaine Sharks, το οποίο εξέταζε το εάν οι καρχαρίες στον Κόλπο του Μεξικού καταβροχθίζουν πακέτα με κοκαΐνη που χάνουν οι λαθρέμποροι στη θάλασσα.

Τα χαμένα πακέτα μπορεί να είναι μια πηγή της περιβαλλοντικής ρύπανσης στα νερά της Βραζιλίας, το πιθανότερο όμως είναι ότι η κοκαΐνη προέρχεται από τα λύματα παράνομων εργαστηρίων επεξεργασίας, εκτιμούν οι ερευνητές που υπογράφουν τη νέα μελέτη στην επιθεώρηση Science of the Total Environment.

Η ομάδα θαλάσσιων βιολόγων συνέλεξαν από ψαράδες του Ρίο ντε Ζανέιρο 13 οξυρυγχοκαρχαρίες του είδους Rhizoprionodon terraenovae, οι οποίοι συχνάζουν κοντά στις ακτές.

Όλοι βρέθηκαν θετικοί σε κοκαΐνη σε συγκεντρώσεις 100 φορές μεγαλύτερη από ότι έχει καταγραφεί σε οποιοδήποτε άλλο είδος, με το ναρκωτικό να συγκεντρώνεται στους μύες και το συκώτι.

Παραμένει ασαφές αν τα ψάρια εκτίθενται απευθείας μέσω του θαλασσινού νερού, των ψαριών που καταναλώνουν ή των ποσοτήτων που χάνονται στη θαλασσα, σε κάθε περίπτωση όμως τα ευρήματα αναδεικνύουν τον «αυξανόμενο κίνδυνο της ρύπανσης από κοκαΐνη» σχολίασε στο περιοδικό Science η Άβα Καπάλντο, ενδοκρινολόγος του Πανεπιστημίου της Νάπολης που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κοκαΐνη είναι τοξική για τα μαλάκια, τα καρκονοειδή και τους οστεϊχθύες, τα ψάρια με οστέινο σκελετό. Το ίδιο μπορεί να ισχύει για τους χονδριχθύες, την ομάδα όπου ανήκουν οι καρχαρίες, ψάρια με σκελετό από χόνδρο.

Μια ανησυχία είναι ότι η κοκαΐνη μπορεί να εμποδίζει την παραγωγή βιοτελλογενίνης, την ουσία που περιέχει ο κρόκος των αβγών των καρχαριών. Δυνητικά, αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στους τοπικούς πληθυσμούς.

Οι ερευνητές σημειώνουν ακόμα ότι οι καρχαρίες είναι δημοφιλές τρόφιμο στη Βραζιλία. Αν τα επίπεδα κοκαΐνης είναι υψηλά, θα μπορούσαν να εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Sports in

Basket League: Πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου – 27/10 στο ΣΕΦ το πρώτο ντέρμπι των «αιωνίων»

Ο ΕΣΑΚΕ ανακοίνωσε το πρόγραμμα της Stoiximan Basket League – Oι ημερομηνίες των δύο ντέρμπι «αιωνίων» για το ελληνικό πρωτάθλημα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024