Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γερουλάνος: Η πραγματική εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος θέλει άλλη κυβερνητική πολιτική

Γερουλάνος: Η πραγματική εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος θέλει άλλη κυβερνητική πολιτική

Ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε πως τίποτα δεν διατηρεί το σημερινό αδιέξοδο στο παραγωγικό μοντέλο, όσο η έλλειψη ενός τραπεζικού συστήματος με προοπτική

Συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει υγιές τραπεζικό σύστημα, παρουσίασε κατά την ομιλία του στη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με θέμα την κύρωση της σύμβασης για την συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Γερουλάνος, ανέφερε μία ιστορία – χαρακτηριστικό παράδειγμα του «άρρωστου» τραπεζικού συστήματος, για να υπογραμμίσει πως «η έλλειψη φαντασίας και γνώσης στη χρηματοδότηση νέων δραστηριοτήτων, το υψηλό κόστος λειτουργίας και η άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πνίγουν στην αδράνεια την ελληνική δημιουργία και διώχνουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό».

«Τίποτα δεν διατηρεί το σημερινό αδιέξοδο στο παραγωγικό μοντέλο, όσο η έλλειψη ενός τραπεζικού συστήματος με προοπτική», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Λύνει η σύμβαση το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας των τραπεζών;»

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη σύμβαση, ο Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι «μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, μόνο αν δημιουργήσουμε υγιή ανταγωνισμό. Για αυτό και εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία 5ου πυλώνα», όπως είπε, για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Άρα, όλα καλά; Η απάντηση εδώ, είναι ένα εμφατικό όχι. Και για αυτό, επιφυλασσόμαστε».

«Υπάρχει τίποτα μέσα στη συμφωνία, έστω κάτι για τα μάτια του κόσμου, που να διασφαλίζει ότι αυτή η συμφωνία θα αλλάξει το σκηνικό στις ελληνικές τράπεζες;»

Στη συνέχεια, έθεσε δύο ερωτήματα προς τον υπουργό Οικονομικών, που απαιτούν, όπως τόνισε, «καθαρές απαντήσεις»: «Τις βάζω σε δύο ενότητες: Πρώτη ενότητα, λύνει αυτή η σύμβαση το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τραπεζών; Και δεύτερο, γίνεται με τους καλύτερους όρους για τους Έλληνες φορολογούμενους;».

Ο Παύλος Γερουλάνος ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα του τι θα συνιστούσε ολοκληρωμένη τραπεζική πολιτική: «Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να έχουμε δημόσιες τράπεζες. Μην σας φοβίζει ο όρος. Στην Γερμανία, 35% περίπου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στηρίζονται άμεσα από το κράτος, με σκοπό να πυροδοτήσουν τοπικές οικονομίες».

«Θα μπορούσαμε να έχουμε τοπικά χρηματοπιστωτικά εργαλεία ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενα και με ΕΣΠΑ, μια πρόταση που συγκρότησαν συνεργάτες μου, που αξιοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια, με σκοπό να μην πάνε άμεσα και μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και σε τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που στηρίζουν περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Γερουλάνος, προσθέτοντας πως «θα μπορούσαμε, επίσης, να δώσουμε παραπάνω κίνητρα σε επενδυτές που θέλουν να δημιουργήσουν τράπεζες για καινοτόμες, αγροτικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και θα μπορούσαμε, ως χώρα, να αξιοποιήσουμε τα εκατοντάδες νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία, που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, σε κάθε γωνιά του κόσμου».

«Φτιάχνουμε μία τράπεζα για να βγάλει λεφτά για τους ιδιώτες;»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ απηύθηνε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση με αναφορά στους πολίτες, τη μικρομεσαία και την αγροτική επιχείρηση.

«Υπάρχει τίποτα μέσα στη συμφωνία, έστω κάτι για τα μάτια του κόσμου, που να διασφαλίζει ότι αυτή η συμφωνία θα αλλάξει το σκηνικό στις ελληνικές τράπεζες; Κάτι που να τους δεσμεύει, ως προς τις καινοτόμες ή τις μικρομεσαίες ή τις αγροτικές επιχειρήσεις; Κάτι που να ζητάει μέρος των χρημάτων που δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος, να πάει εκεί που θα βοηθήσει πραγματικά την ελληνική οικονομία;», τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος.

Για να καταλήξει χαρακτηριστικά: «Ή φτιάχνουμε μια τράπεζα κατ’ εικόνα και ομοίωση των άλλων τεσσάρων, που θα εκμεταλλευτεί μια ολιγοπωλιακή κατάσταση για να βγάλει λεφτά για τους ιδιώτες, αγνοώντας τον ουσιαστικό ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος; Για αυτές τις ερωτήσεις περιμένω, ειλικρινά, τις απαντήσεις σας. Όταν όμως απαντήσετε, σας παρακαλώ να έχετε στο μυαλό σας εκείνους τους γονείς των 18 παιδιών, που ελπίζουν ότι μια μέρα τα όνειρά τους θα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και σ’ αυτή τη χώρα».

Sports in

Basket League: Πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου – 27/10 στο ΣΕΦ το πρώτο ντέρμπι των «αιωνίων»

Ο ΕΣΑΚΕ ανακοίνωσε το πρόγραμμα της Stoiximan Basket League – Oι ημερομηνίες των δύο ντέρμπι «αιωνίων» για το ελληνικό πρωτάθλημα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024